Wykonanie
Pudding z
chleba to typowe danie kuchni brytyjskiej. Ktoś to sobie naprawdę fajnie wymyślił. Bo to idealny sposób na zużycie czerstwego
chleba lub
bułek. Ja akurat zostawiłam
bułki celowo żeby zrobić ten przepis. Ja użyłam słodkich
bułek orkiszowych, które sama upiekłam. Ale wszelkie
chałki czy rogaliki sprawdzą się doskonale. Myślałam, że ten
pudding będzie tylko dla mnie, i nie miałam w planie się nim z nikim dzielić. Ale niestety
plany legły w gruzach i niewiele udało mi się przechwycić dla siebie. Mój syn i mąż od razu przystąpili do akcji i tak naprawdę ledwie udało mi się
puddingu skosztować. Jest pyszny, łatwy i naprawdę jego zrobienie nie sprawia kłopotu i zajmuje chwilę. Kuchnia brytyjska ma swoje atuty:)

Składniki (dowolnie można je modyfikować- zależnie od wielkości formy i ilości czerstwego
pieczywa):3 czerstwe
bułki2 duże
jajkaszklanka
mleka4-5 łyżek
cukru (u mnie trzcinowy)pół łyżeczki
cynamonułyżka ekstraktu
waniliowego (można użyć prawdziwej
wanilii)
kardamon -użyłam nasion (zmieliłam w moździerzu nasiona z 3 ziaren) ale można dodać już mielonygarść
żurawinygarść
rodzynekWykonanie:
Pieczywo pokrój w plastry. Ułóż je w formie wysmarowanej odrobiną
masła. W misce wymieszaj
jajka,
mleko,
cukier,
cynamon, ekstrakt
waniliowy i
kardamon. Zalej nią
pieczywo. Poczekaj aż
bułki wchłoną trochę płynu. Posyp
żurawiną i
rodzynkami. Jeśli jest to konieczne lekko przewróć kawałki
bułki. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 20- 30 minut. Aż całość się zetnie.Smacznego!