ßßß
Szybka kolacja lub deser dla amatorów budyniu. Tym razem wykonałam z wiśniami w zalewie alkoholowej, ale dla dzieci często robię z borówką amerykańską. Budyń wychodzi pyszny, a przepis jest niezawodny. Polecam :)Składniki na 5 - 6 ramekinów:200 g wiśni (świeżych, mrożonych - rozmrożonych wcześniej na bibułce, z syropu, itp.)3 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii110 g drobnego cukru (dałam mniej)2 szklanki (500 ml) gorącego mleka2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)cynamon, do oprószeniaWiśnie odsączyć, podzielić pomiędzy ramekiny.Jajka zmiksować z ekstraktem z wanilii, proszkiem budyniowym i cukrem. Stopniowo dolewać do jajek gorące mleko, miksując.Miksturę rozlać pomiędzy przygotowane ramekiny z wiśniami.Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut, bez przykrywania. Podawać ciepłe lub wystudzone oprószone cynamonem i udekorowane wiśniami.Smacznego :)
P rzepis pochodzi z książki 'Fast desserts' The Australian Women's Weekly.