Wykonanie
Słodkie zapiekanki z
pieczywa, czyli Bread
Puddings, zazwyczaj są kojarzone z Wielką Brytanią, jednakże potrawa ta jest popularna także w takich krajach, jak Argentyna, Kolumbia, Belgia, Kanada,
Kuba, Francja, Niemcy, Irlandia, Malta, Meksyk, Niderlandy, Słowacja, Filipiny, Puerto Rico, Indie czy USA. I nic
dziwnego, ponieważ ta smaczna propozycja
śniadaniowa (lub podwieczorkowa) jest bardzo łatwa w przygotowaniu i dzięki niej nic się nie marnuje w kuchni, ponieważ możemy do niej wykorzystać
pieczywo z poprzedniego dnia. Zapiekankę możemy podać z
konfiturą, z prażonymi
jabłkami, z
jogurtem greckim bądź
twarożkiem. Pyszna będzie również polana
miodem czy
syropem klonowym.

1/2
chałki2
jajka2 łyżki
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2/3 szklanki gęstej kwaśnej
śmietany 12%1/2 - 2/3 szklanki
mlekagarść
rodzynek1.
Chałkę kroimy w plastry, a następnie w niedużą kostkę.2.
Jajka mieszamy z
cukrem, ekstraktem z
wanilii,
śmietaną i
mlekiem. Dodajemy pokrojoną
chałkę i
rodzynki. Dokładnie mieszamy, by wszystkie kawałki
pieczywa wchłonęły masę jajeczną.3. Całość układamy równą warstwą w płaskim naczyniu do zapiekania. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C, ok. 15-25 minut, aż całość się zespoi, a wierzch będzie rumiany (ale nie spalony - pilnujemy). W końcowej fazie pieczenia możemy posypać zapiekankę niewielką ilością
cukru i/lub ułożyć na niej
płatki masła.Podajemy od razu, na ciepło.