ßßß Cookit - przepis na ďż˝niadaniowa zapiekanka z chaďż˝ki. Bread Pudding.

�niadaniowa zapiekanka z cha�ki. Bread Pudding.

nazwa

Wykonanie

Słodkie zapiekanki z pieczywa, czyli Bread Puddings, zazwyczaj są kojarzone z Wielką Brytanią, jednakże potrawa ta jest popularna także w takich krajach, jak Argentyna, Kolumbia, Belgia, Kanada, Kuba, Francja, Niemcy, Irlandia, Malta, Meksyk, Niderlandy, Słowacja, Filipiny, Puerto Rico, Indie czy USA. I nic dziwnego, ponieważ ta smaczna propozycja śniadaniowa (lub podwieczorkowa) jest bardzo łatwa w przygotowaniu i dzięki niej nic się nie marnuje w kuchni, ponieważ możemy do niej wykorzystać pieczywo z poprzedniego dnia. Zapiekankę możemy podać z konfiturą, z prażonymi jabłkami, z jogurtem greckim bądź twarożkiem. Pyszna będzie również polana miodem czy syropem klonowym.
1/2 chałki
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 12%
1/2 - 2/3 szklanki mleka
garść rodzynek
1. Chałkę kroimy w plastry, a następnie w niedużą kostkę.
2. Jajka mieszamy z cukrem, ekstraktem z wanilii, śmietaną i mlekiem. Dodajemy pokrojoną chałkę i rodzynki. Dokładnie mieszamy, by wszystkie kawałki pieczywa wchłonęły masę jajeczną.
3. Całość układamy równą warstwą w płaskim naczyniu do zapiekania. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C, ok. 15-25 minut, aż całość się zespoi, a wierzch będzie rumiany (ale nie spalony - pilnujemy). W końcowej fazie pieczenia możemy posypać zapiekankę niewielką ilością cukru i/lub ułożyć na niej płatki masła.
Podajemy od razu, na ciepło.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/05/Sniadaniowa-zapiekanka-z-chalki-Bread-Pudding.html