ßßß Cookit - przepis na Bread and butter pudding

Bread and butter pudding

nazwa

Wykonanie

Angielska specjalność; najbardziej kochany pudding na Wyspach. Tradycyjnie przygotowywany z białego chleba tostowego (choć spotkałam się ze zdaniem, że jest on zemstą Anglików dla ludzkości ;), przepisy dopuszczają także użycie innego rodzaju pieczywa, więc z nieukrywaną chęcią z tego skorzystałam :). Puszysty, pachnący, delikatny - jestem pewna, że go pokochacie. A wtedy zaczniecie eksperymenty: z suszonymi owocami, z czekoladą ... Lekko zmodyfikowany przepis Szellki z GP.
Składniki na 1 niedużą prostokątną formę:
około 3/4 niedużej chałki (może być lekko czerstwa)
masło do posmarowania kromek
2 łyżki cukru (najlepiej własnej produkcji z prawdziwą wanilią)
80 ml śmietany kremówki
80 ml mleka
1 jajko
rodzynki
rum lub inny alkohol do namoczenia rodzynek (opcjonalnie, w wersji dla dorosłych)
cukier demerara do posypania
dżem pomarańczowy (1 łyżka)
Odrobiną masła wysmarować foremkę. Chałkę pokroić na 1 cm kromki, każdą z jednej strony posmarować masłem. Ułożyć je w foremce, jedną na drugą, skośnie, by na siebie zachodziły. W przypadku chleba tostowego: każdą kromkę przeciąć na pół, poukładać skośnie, czubkami do góry.
Rodzynki zalać rumem do nasączenia (można to pominąć). Jajko rozbić dokładnie mikserem z mlekiem, śmietanką, cukrem.
Kromki zalać masą, posypać rodzynkami, a następnie warstwą ciemnego cukru. Lekko przycisnąć, odstawić na 10 minut.
Piec około 30 minut w temperaturze 160ºC. Wyjąć z piekarnika, posmarować cienką warstwą dżemu, natychmiast podawać. Najlepszy ciepły.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/bread-and-butter-pudding