Wykonanie
Chleb to jeden z tych produktów, które często w naszym domu kupowane są w dużych ilościach i czasem zwyczajnie nie nadążamy wszystkiego zjeść... Nie oznacza to jednak, że marnujemy dużo
chleba ;) Jeśli faktycznie już jest mocno 'nie dzisiejszy' to zjadają go ostatecznie
kaczki. Ale te 3-5dniowe kromki (każdy rodzaj
chleba czerstwieje w innym tempie) w chlebaku są dla mnie idealne jako podstawa do tostów francuskich. Im bardziej czerstwy
chleb lub
chałka - tym lepsze będą z niego tosty:)Składniki (2 porcje):- średniej wielkości
bagietki lub 4 kromki
chałki (
pieczywo musi być czerstwe!)- 2
jajka- 100ml
mleka- 50g drobnego
cukru (u mnie brązowy wymieszany z
waniliowym)- łyżeczka
cynamonu- łyżka
masła do smażenia- sok z połowy
pomarańczyJajka rozbełtać w misce razem z
mlekiem,
cukrem,
cynamonem i
sokiem z
pomarańczy. W
masie mleczno-jajecznej umieszczam
pieczywo (
bagietkę kroją w małe kromeczki,
chałkę zostawiam w formie regularnych kromek) i pozwalam mu nasiąknąć masą przez ok. 3-4min z każdej strony.W tym czasie rozgrzewam na patelni
masło. Na gorącej patelni układam kromki
pieczywa i smażę ok.5min z każdej strony (aż nabiorą złotego koloru i będą chrupiące z zewnątrz). Podaję posypane
cukrem pudrem z plastrami świeżej
pomarańczy (świetnie sprawdzi się też dowolna
konfitura).