ßßß Cookit - przepis na Angielski bread & butter pudding

Angielski bread & butter pudding

nazwa

Wykonanie

Czasem przychodzi taki weekend, kiedy wiesz, że chce Ci się w łóżku leżeć, a nie spędzać godzinę w kuchni przygotowując "weekend treatment" dla rodziny. Co tu zrobić, żeby zjeść coś pysznego, ale się nie napracować o poranku? Jeśli na dodatek całkiem przypadkowo masz kilka kromek czerstwej chałki lub brioszki, świetnym pomysłem będzie angielski pudding chlebowy .
Tradycyjny przysmak wyspiarzy - cudownie lekki, puszysty, chrupiący na zewnątrz z nutką rumu i cynamonu. Przepis zawiera kilka moich udoskonaleń - ponoć w Anglii używa się do niego pieczywa tostowego, którego osobiście nie cierpię. Zdecydowanie wolę wersję z naszej pysznej chałki, placka drożdżowego, czy brioszki. Możesz użyć świeżej chałki, ale najlepszym sposobem jest wykorzystanie czerstwych kromek z poprzedniego posiłku. Proste, bardzo proste do zrobienia, a jakaż rozkosz dla podniebienia...
Trochę radosnych dźwięków z rana? Bardzo proszę ZAZ "On ira"....
We Francji na tego rodzaju puddingi mawia się " pain perdu ", czyli zapomniany chleb. To po prostu sposób na niemarnowanie jedzenia. Jeśli zostaje mi czasem kromka, dwie, czy po prostu przylepki chałki, wrzucam je do woreczka strunowego i mrożę. Gdy uzbiera się ich już taka ilość, by było na śniadanie lub deser dla całej rodziny, wyjmuję chałkę wieczorek z zamrażarki, a rano szykuję ten pudding. Pycha! na 2 nieduże kwadratowe foremki lub jedną większą - dla ok 2-3 os.:
1/2 czerstwej chałki - pokroić w średniej grubości plastry
łyżka masła
4 łyżki cukru
2 jajka
350 ml śmietany kremówki (można 1:1 z mlekiem)
rodzynki
rum
brązowy cukier
Wysmaruj foremkę odrobiną masła. Każdą kromkę posmaruj masłem i ułóż lekko skośnie jedną obok drugiej (mają być takie półleżące, półstojące). Rodzynki zalej rumem i podgrzej w mikrofali 30'' - szybką wchłoną rum.
Jajka rozbij dokładnie z cukrem i śmietanką. Dodaj rodzynki z rumem (zamiast rodzynek można użyć żurawin lub wiśni z konfitur, a także połówek świeżych wiśni). Zalej kromki w foremce masą i rozłożyć równomiernie rodzynki (najlepiej je nieco schowaj, gdyż maja tendencję do przypalania). Posyp całość ciemnym cukrem i odstaw na noc do lodówki. Jeśli śniadanie przygotowujesz rano, wystarczy 30 minut by chałka dobrze nasiąkła.
Piecz ok 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 160 st. Odstaw po wyjęciu na ok 10 min. Podawaj na gorąco. Można polać śmietanką kremówką wymieszaną z odrobiną cukru pudru.
Fantastyczne danie na śniadanie weekendowe!
w inspiracji pomogła Nigella i książeczka Puddingi Alle Wilson
Źródło:http://www.chillibite.pl/2010/05/angielski-bread-butter-pudding.html