Wykonanie
Czasem przychodzi taki weekend, kiedy wiesz, że chce Ci się w łóżku leżeć, a nie spędzać godzinę w kuchni przygotowując "weekend treatment" dla rodziny. Co tu zrobić, żeby zjeść coś pysznego, ale się nie napracować o poranku? Jeśli na dodatek całkiem przypadkowo masz kilka kromek czerstwej
chałki lub brioszki, świetnym pomysłem będzie angielski
pudding chlebowy .Tradycyjny przysmak wyspiarzy - cudownie lekki, puszysty, chrupiący na zewnątrz z nutką
rumu i
cynamonu. Przepis zawiera kilka moich udoskonaleń - ponoć w Anglii używa się do niego
pieczywa tostowego, którego osobiście nie cierpię. Zdecydowanie wolę wersję z naszej pysznej
chałki, placka
drożdżowego, czy brioszki. Możesz użyć świeżej
chałki, ale najlepszym sposobem jest wykorzystanie czerstwych kromek z poprzedniego posiłku. Proste, bardzo proste do zrobienia, a jakaż rozkosz dla podniebienia...

Trochę radosnych dźwięków z rana? Bardzo proszę ZAZ "On ira"....We Francji na tego rodzaju
puddingi mawia się " pain perdu ", czyli zapomniany
chleb. To po prostu sposób na niemarnowanie jedzenia. Jeśli zostaje mi czasem kromka, dwie, czy po prostu przylepki
chałki, wrzucam je do woreczka strunowego i mrożę. Gdy uzbiera się ich już taka ilość, by było na śniadanie lub deser dla całej rodziny, wyjmuję
chałkę wieczorek z zamrażarki, a rano szykuję ten
pudding. Pycha! na 2 nieduże kwadratowe foremki lub jedną większą - dla ok 2-3 os.:1/2 czerstwej
chałki - pokroić w średniej grubości plastryłyżka
masła4 łyżki
cukru2
jajka350 ml
śmietany kremówki (można 1:1 z
mlekiem)
rodzynkirumbrązowy cukierWysmaruj foremkę odrobiną
masła. Każdą kromkę posmaruj
masłem i ułóż lekko skośnie jedną obok drugiej (mają być takie półleżące, półstojące).
Rodzynki zalej
rumem i podgrzej w mikrofali 30'' - szybką wchłoną
rum.
Jajka rozbij dokładnie z
cukrem i
śmietanką. Dodaj
rodzynki z
rumem (zamiast
rodzynek można użyć
żurawin lub
wiśni z
konfitur, a także połówek świeżych
wiśni). Zalej kromki w foremce masą i rozłożyć równomiernie
rodzynki (najlepiej je nieco schowaj, gdyż maja tendencję do przypalania). Posyp całość ciemnym
cukrem i odstaw na noc do lodówki. Jeśli śniadanie przygotowujesz rano, wystarczy 30 minut by
chałka dobrze nasiąkła.Piecz ok 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 160 st. Odstaw po wyjęciu na ok 10 min. Podawaj na gorąco. Można polać
śmietanką kremówką wymieszaną z odrobiną
cukru pudru.Fantastyczne danie na śniadanie weekendowe!

w inspiracji pomogła Nigella i książeczka
Puddingi Alle Wilson