Wykonanie
Lody cynamonowe zachwyciły mnie od razu. Z założenia są z dodatkiem
cynamonu więc powinny być pikantne, ale takie nie są. Są bardzo oryginalne w smaku, przypominające smak
malagii.Kto ich jeszcze nie zna to koniecznie musi spróbować!!Składniki:2
jaja½ szklanki
cukru1 łyżka mielonego
cynamonu½ szklanki
mleka1 szklanka
śmietanki 30%½ szklanki
rodzynekrum do zalania
rodzynekRodzynki zalać
rumem i odstawić do namoczenia na czas kiedy sporządzamy mieszankę.Całe
jaja ubić na parze z
cukrem i
cynamonem, odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno.Po schłodzeniu mieszanki dodać do niej
rodzynki z
rumem, wymieszać delikatnie łyżką.Do mieszanki dodać ubitą
śmietankę i wymieszać delikatni.Mieszankę przelać do maszynki do
lodów i kręcić około 30 – 40 minut.Jeśli konsystencja wam nie odpowiada to przełożyć mieszankę do pojemników na
lody i włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę.Życzę smacznego i zapraszam na pyszne
lody!