Wykonanie
Lody dla dorosłych, słynne 'rum & raisin ice - cream'. Tradycyjne, na żółtkach. Do tradycyjnej lodowej bazy
żółtkowej dodajemy
rodzynki wcześniej całą noc moczone w
rumie. Ważne, by kupić w miarę suche
rodzynki - w nie wsiąknie więcej
alkoholu niż w grube i soczyste. Polecam!Składniki na około 1 litr
lodów:300 ml
mleka 3,2% (pełnego)350 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%3
żółtka1/3 szklanki
cukru80 ml ciemnego
rumu3/4 szklanki
rodzynków (suchych, nie soczystych)Wieczór wcześniej:
rodzynki zalać
rumem, przykryć, odstawić na całą noc do nasączenia do lodówki.Do garnuszka przelać
mleko i kremówkę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.W międzyczasie, zanim
mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić
żółtka i
cukier. Utrzeć (trzepaczki miksera do ubijania
białek) do uzyskania jasnego i puszystego kremu (kogel
mogel). Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego
mleka, zmiksować.
Mleko z
żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym
mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - krem by się natychmiast zwarzył. Wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej.Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Pod sam koniec kręcenia
lodów dodać
rodzynki z
rumem. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i
lody były bardziej puszyste. Na sam koniec wmiksować
rodzynki z
rumem. Zamrozić.Smacznego :-).