Wykonanie
Czasem wobrażacie sobie jakie to uczucie obchodzić święta Bożego Narodzenia w gorących krajach? Ja na pewno zajadałabym się sernikiem na zimno i
lodami piernikowymi ;). Pyszne, piernikowo -
rumowe lody o idealnej konsystencji i oryginalnym smaku. A może na deser dla gości zaproszonych na święta?...Składniki:1,5 szklanki
mleka1,5 szklanki
śmietany kremówki3/4 szklanki
cukru6
żółtek1 łyżka
rumu1 łyżeczka
korzennej przyprawy do piernika1 szklanka pokruszonych drobno pierniczkówW garnuszku z grubym dnem wymieszać 1 szklankę
mleka, 1 szklankę
śmietany kremówki,
cukier,
przyprawę korzenną. Podgrzać, do rozpuszczenia się
cukru, mieszając, zdjąć z palnika (nie gotować).
Żółtka ubić mikserem do białości (mikserem z końcówką do ubijania
białek). Wlać do garnuszka z
mlekiem wymieszać i podgrzewać, do zgęstnienia. Nie można doprowadzić do wrzenia (masa od razu się zwarzy). Zdjąć z palnika, dolać resztę
mleka, kremówki,
rum, wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej.Do maszyny do
lodów wlać schłodzoną mieszankę, wsypać okruszki pierniczków i dalej postępować według instrukcji dołączonej do maszyny.
Lody można również przygotować bez maszyny do
lodów. Przygotowaną schłodzoną mieszankę zmiksować na puszystą masę, przelać do kontenera i umieścić w zamrażarce.
Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki
lodu i powstałe
lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.Jeśli
lody mocno się zamrożą, wyjąć z zamrażarki na pół godziny przed podaniem.Smacznego :)