ßßß Cookit - przepis na Pudding z chałki i nutelli

Pudding z chałki i nutelli

nazwa

Wykonanie

Delikatne, wręcz aksamitne, lekko waniliowe wnętrze i dobrze przypieczone, chrupiące wierzchołki bułki.
Przepis na ten prosty i szybki pudding pochodzi z programu Nigelli Lowson.
Zmieniłam w nim tylko żetony czekoladowe na nutellę,
bo ona pasuje mi do... właściwie do wszystkiego ;)
Pudding był dla nas słodką kolacją,
ale sprawdzi się też jako deser.
Jestem pewna, że szczególnie zasmakuje dzieciakom.
Składniki:
chałka 250 g ( można też wykorzystać inne, suche, białe pieczywo )
500 ml mleka
125 ml śmietanki 30%
3 jajka
3 łyżki nutelli
1/2 opakowania cukru wanilinowego
2 łyżki cukru brązowego
masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
Sposób wykonania:
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Chałkę pokroić na kromki i ułożyć jedna za drugą w naczyniu. W różnych miejscach, między kromki wkładać łyżeczką nutellę.
Jajka, mleko, cukry, i śmietankę dobrze wymieszać. Jajeczno-mleczną mieszanką zalać chałkę do 2/3 wysokości. Odstawić na 15 minut, by bułka dobrze namokła. W tym czasie nagrzać piekarnik.
Piec ok. 40 minut w temp. 170C. Gdyby wierzchy chałki bardzo się rumieniły, przykryć folią aluminiową.
Przed podaniem nieco wystudzić.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/10/Pudding-z-chalki-i-nutelli.html