ßßß
Składniki:chałka 250 g ( można też wykorzystać inne, suche, białe pieczywo )500 ml mleka125 ml śmietanki 30%3 jajka3 łyżki nutelli1/2 opakowania cukru wanilinowego2 łyżki cukru brązowegomasło do wysmarowania naczynia do zapiekania
Sposób wykonania:Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.Chałkę pokroić na kromki i ułożyć jedna za drugą w naczyniu. W różnych miejscach, między kromki wkładać łyżeczką nutellę.Jajka, mleko, cukry, i śmietankę dobrze wymieszać. Jajeczno-mleczną mieszanką zalać chałkę do 2/3 wysokości. Odstawić na 15 minut, by bułka dobrze namokła. W tym czasie nagrzać piekarnik.Piec ok. 40 minut w temp. 170C. Gdyby wierzchy chałki bardzo się rumieniły, przykryć folią aluminiową.Przed podaniem nieco wystudzić.