Wykonanie
Delikatne, wręcz aksamitne, lekko
waniliowe wnętrze i dobrze przypieczone, chrupiące wierzchołki
bułki.Przepis na ten prosty i szybki
pudding pochodzi z programu Nigelli Lowson.Zmieniłam w nim tylko żetony
czekoladowe na nutellę,bo ona pasuje mi do... właściwie do wszystkiego ;)
Pudding był dla nas słodką kolacją,ale sprawdzi się też jako deser.Jestem pewna, że szczególnie zasmakuje dzieciakom.

Składniki:
chałka 250 g ( można też wykorzystać inne, suche,
białe pieczywo )500 ml
mleka125 ml
śmietanki 30%3
jajka3 łyżki nutelli1/2 opakowania
cukru wanilinowego2 łyżki
cukru brązowegomasło do wysmarowania naczynia do zapiekania

Sposób wykonania:Naczynie do zapiekania wysmarować
masłem.
Chałkę pokroić na kromki i ułożyć jedna za drugą w naczyniu. W różnych miejscach,
między kromki wkładać łyżeczką nutellę.
Jajka,
mleko,
cukry, i
śmietankę dobrze wymieszać. Jajeczno-
mleczną mieszanką zalać
chałkę do 2/3 wysokości. Odstawić na 15 minut, by
bułka dobrze namokła. W tym czasie nagrzać piekarnik.Piec ok. 40 minut w temp. 170C. Gdyby wierzchy
chałki bardzo się rumieniły, przykryć folią aluminiową.Przed podaniem nieco wystudzić.