Wykonanie
Ponieważ jestem sernikowym łasuchem, miałam okazję próbować niejednego. Długo szukałam tego najlepszego. I oto on! Trafiłam na ten przepis dawno temu w internecie, niestety nie pamiętam już autora.I tak naprawdę robiłam go z pewnym niedowierzaniem, że będzie dobry. Obawy były niepotrzebne. Sernik wyszedł przepyszny, bardzo wilgotny, mało słodki i leciutki niczym puch. Od tej
pory jest to mój ulubiony sernik i będzie u mnie gościł bardzo często. Koniecznie musicie go wypróbować.

SKŁADNIKI75 dag
sera trzykrotnie zmielonego;1 szklanka
śmietany 36%;0,5 szklanki
mleka;5 dag
masła;4 łyżki
mąki ziemniaczanej;6
jajek;15 dag
cukru brązowego;
cukier wanilinowy.WYKONANIE
Ser miksujemy z
masłem,
żółtkami,
cukrem,
cukrem wanilinowym i
mąką ziemniaczaną na gładka masę. Dolewamy
mleko i
śmietankę, miksujemy na małych obrotach.
Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą
serową. Torownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy nasz
ser. Na dno piekarnika wkładamy naczynie z
wodą. Pieczemy około 90 min w temperaturze 180 stopni. Ja do przybrania użyłam moich ukochanych
truskawek.