ßßß Cookit - przepis na SERNIK PUSZYSTY

SERNIK PUSZYSTY

nazwa

Wykonanie

Ponieważ jestem sernikowym łasuchem, miałam okazję próbować niejednego. Długo szukałam tego najlepszego. I oto on! Trafiłam na ten przepis dawno temu w internecie, niestety nie pamiętam już autora.
I tak naprawdę robiłam go z pewnym niedowierzaniem, że będzie dobry. Obawy były niepotrzebne. Sernik wyszedł przepyszny, bardzo wilgotny, mało słodki i leciutki niczym puch. Od tej pory jest to mój ulubiony sernik i będzie u mnie gościł bardzo często. Koniecznie musicie go wypróbować.
SKŁADNIKI
75 dag sera trzykrotnie zmielonego;
1 szklanka śmietany 36%;
0,5 szklanki mleka;
5 dag masła;
4 łyżki mąki ziemniaczanej;
6 jajek;
15 dag cukru brązowego;
cukier wanilinowy.
WYKONANIE
Ser miksujemy z masłem, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną na gładka masę. Dolewamy mleko i śmietankę, miksujemy na małych obrotach. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Torownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy nasz ser. Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą. Pieczemy około 90 min w temperaturze 180 stopni. Ja do przybrania użyłam moich ukochanych truskawek.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/07/sernik-puszysty.html