Wykonanie
Wczoraj mój syn skończył 4 lata. Nie mam bladego pojęcia kiedy to minęło. Przecież jeszcze niedawno był taki malutki a teraz jest dumnym przedszkolakiem, który ma swoje zdanie. Patrzę na Niego i czasem nie wierzę, że czas tak szybko płynie. To w gruncie rzeczy jest fajne:)Jakiś czas temu mój syn miał podejrzenie o alergię pokarmową. Wiele produktów musieliśmy z Jego diety na chwilę wykluczyć. W pewnym momencie padło na wyrzucenie z jadłospisu glutenu. Wówczas zaopatrzyłam się w różne bezglutenowe produkty. Podejrzenie okazało się niezbyt trafione, a ja zostałam z półką bezglutenowych mąk. Nie ma tego złego.. teraz mam wiele możliwości do kombinowania, a
mąka owsiana na stałe zagościła w naszym domu.
Póki co, na tapecie
mąka z
amarantusa, która trzeba przyznać, jest dość specyficzna. Najprościej było zrobić z niej po prostu placki. Pomysł jak zwykle trafiony, bo kto nie lubi góry placków z dżemem?
Składniki:1 szklanka
mleka (roślinne lub zwykłe)1
jajkopół łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
brązowego cukrułyżka rozpuszczonego i przestudzonego
masłaWykonanie:Prościej być nie może..wszystkie składniki wymieszaj w misce. Ja smażę placki i naleśniki na naleśnikarce i nie używam już żadnego
oleju. Placki podałam z
dżemem z gorzkich
pomarańczy ,bo bardzo go lubię, ale użyjcie ulubionego.Smacznego!