ßßß Cookit - przepis na Krem kokosowy z karmelem babci Loli

Krem kokosowy z karmelem babci Loli

nazwa

Wykonanie

Wczoraj przypomniałam sobie o bardzo fajnej książce, w którą zaopatrzyłam się podczas wakacji w Kołobrzegu. Lato było piękne i słoneczne, a ja na plaży bardziej od pływania lubuję się w czytaniu :) no ewentualnie w obserwowaniu plażowiczów ;) czasem też pobuduję z Potworkiem zamki. Nie chciałam wozić ze sobą sterty książek, więc gdy tylko skończyłam poprzednią powieść, udałam się do Matrasa i zakupiłam książkę o tajemniczym tytule "Mofongo" Cecilii Samartin. Książka opowiada o dziesięcioletnim Sebastianie, który ma wrodzoną wadę serca. Za sprawą swojej babci Loli, która niedawno przeszła wylew, poznaje tajniki kuchni portorykańskiej, poznaje nowych przyjaciół i pomaga jej scalić całą rodzinę. Piękna wzruszająca historia ze szczyptą magii :)
Składniki na krem :
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka kokosowego
5 jajek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Karmel:
1 szklanka cukru
Na małym ogniu rozpuszczamy szklankę cukru, mieszamy tak, aby cukier się nie przypalił. Naszym zadaniem jest dopilnować, aby pięknie się rozpuścił i lekko zarumienił. Tak przygotowany karmel przelewamy do formy, rozprowadzając po jej dnie. Czekamy, aż karmel przestygnie i zabieramy się do przygotowania kremu.
Wszystkie składniki na krem dokładnie miksujemy, przelewamy do formy z uprzednio przygotowanym karmelem. Pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 50 min, w temp. 189 st. C aż lekko się zarumieni. Następnie wstawiamy krem do lodówki i chłodzimy około 3 godziny.
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2014/02/Krem-kokosowy-z-karmelem-babci-Loli.html