Wykonanie
Moje grillowanie nie ma końca. Dziś spędziłam w kuchni trochę więcej czasu. Zgrillowałam chyba wszystkie warzywa jakie znalazłam w lodówce. Wysiłek się opłacił.
Seler,
pietruszka i
burak w wersji grillowanej są naprawdę niesamowite. Ja każde warzywo grillowałam osobno i dodatkowo jeszcze zapiekałam je z
fetą w piekarniki. Ale to absolutnie tylko mój wymysł. Można wszystkie warzywa zgrillować i posypać
feta a jeśli nie macie czasu to po prostu wrzucie wszystko do naczynia żaroodpornego i upieczcie w piekarniku.Z pieczonych warzyw możecie zrobić też szybką i prostą pastę z tego przepisu . Nadaje się do tostów,
makaronu i tortilli.
Składniki:1 duża
marchewka1 duża
pietruszkaduży
seler5 małych
buraków1
czerwona cebula4 ząbki
czosnku1
cukinia200 g
sera fetasólpieprzzioła prowansalskieoliwaWykonanie:Warzywa obierz i umyj.
Marchewkę i
pietruszkę pokrój wzdłuż.
Seler,
buraki i
cukinię w poprzek. Warzywa zgrilluj aż staną się miękkie (smarując je odrobiną
oliwy). Przełóż je do formy do zapiekania posyp
fetą, przypraw,
skrop oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 15 minut w temp. 180 stopni.Jeśli nie masz czasu na zabawę z grillowaniem wrzuć wszystkie warzywa do naczynia żaroodpornego przypraw polej
oliwą i piecz przez ok 30-40 minut aż warzywa zmiękną.
Fetę możesz dodać po wyjęciu warzyw z piekarnika ale możesz także piec ją razem z warzywami.Ja zjadłam wersję wege ale mojemu m. zgrillowałam jeszcze
boczek i posypałam nim zapiekankę:)Smacznego!