ßßß
Składniki na dość duży garnek:1,5 kg cukinii3 cebule3 ząbki czosnkuwywar warzywny (taki prawdziwy: marchewka, pietruszka, seler, cebula, itd.)sól, pieprzgarść listków bazyliioliwapłatki migdałowePodsmażamy pokrojoną cebulę na oliwie, dodajemy cukinię, której nie obieramy, tylko kroimy na kawałki, Smażymy wszystko chwilę. Wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek, zalewamy odpowiednią ilością wywaru (w zależności od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać). Podgotowujemy, dodajemy liście bazylii, sól i pieprz. Całość miksujemy. Jeśli okaże się, że zupa jest za mało gęsta, a nie mamy już wywaru, można dorzucić marchewkę, czy pietruszkę z wywaru i zmiksować. Podajemy z prażonymi płatkami migdałowymi.Smacznego!
