Wykonanie
Mięso w mojej kuchni nie jest produktem bez którego nie
mogę żyć. Ale dla tych kotlecików kompletnie straciłam głowę. Pachną orientalnie i smakują tak że mogłabym je jadać codziennie a poza tym są niedorzecznie proste do wykonania. Naprawdę! Są świetne na imprezę kiedy w głowie pojawia się przytłaczająca wizja spędzenia kilku godzin przy blacie kuchennym.
Mięso przygotowuję dzień wcześniej a później tylko grilluję. To bardzo ułatwia życie:) Do tego
ryż z
kurkumą i
curry. Nic więcej już nie potrzeba.Największym komplementem na ich temat jaki usłyszałam było stwierdzenie że smakują tak samo jak w Turcji:) Jak dla mnie bomba!
Składniki:1 kg mielonej
jagnięciny (lub mielonej
wołowiny)4-5 dużych ząbków
czosnkupęczek świeżej
miętypół pęczka
natki pietruszkisok wyciśnięty z połowy
cytrynyskórka otarta z połowy
cytrynysólpieprzchilli w płatkachkumin rzymskiopcjonalnie można dodać jedno
białko- lepiej "zwiąże" całą masędodatkowo:patyczki do szaszłykówWykonanie:
Mięso przełóż do miski.
Czosnek,
natkę pietruszki i
miętę drobno posiekaj i wrzuć do
mięsa. Dodaj sok i
skórkę z cytryny. Przypraw do smaku
solą i
pieprzem. Dodaj kumin rzymski i
chilli (wg uznania ale
mięso powinno być pikantne). Jeśli używasz
białka dodaj je. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj podłużne kotleciki i nabijaj je na patyczki. Wstaw
mięso do lodówki przykryte folią spożywczą na kilka godzin najlepiej na całą noc. Im dłużej tym lepiej- dokładniej przejdzie wszystkimi aromatami. Smaż kotleciki na grillu lub patelni grillowej można upiec je na zwykłej patelni ale grillowanie sprawi że nie będą tak tłuste. Można podawać je z
ryżem przyprawionym odrobiną
kurkumy i
curry lub z
sałatką.Smacznego!