ßßß
Składniki:1 kg mielonej jagnięciny (lub mielonej wołowiny)4-5 dużych ząbków czosnkupęczek świeżej miętypół pęczka natki pietruszkisok wyciśnięty z połowy cytrynyskórka otarta z połowy cytrynysólpieprzchilli w płatkachkumin rzymskiopcjonalnie można dodać jedno białko- lepiej "zwiąże" całą masędodatkowo:patyczki do szaszłykówWykonanie:Mięso przełóż do miski. Czosnek, natkę pietruszki i miętę drobno posiekaj i wrzuć do mięsa. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj kumin rzymski i chilli (wg uznania ale mięso powinno być pikantne). Jeśli używasz białka dodaj je. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj podłużne kotleciki i nabijaj je na patyczki. Wstaw mięso do lodówki przykryte folią spożywczą na kilka godzin najlepiej na całą noc. Im dłużej tym lepiej- dokładniej przejdzie wszystkimi aromatami. Smaż kotleciki na grillu lub patelni grillowej można upiec je na zwykłej patelni ale grillowanie sprawi że nie będą tak tłuste. Można podawać je z ryżem przyprawionym odrobiną kurkumy i curry lub z sałatką.Smacznego!