Wykonanie
Ostatnie już kwiaty w tym sezonie. Ostatnie i chyba jedne z najlepszych. Może to dlatego, że uwielbiam
sery pleśniowe. Kto jeszcze kwiatów
cukinii nie próbował, to polecam!

Składniki :* 8 - 10 kwiatów
cukinii* 2 szklanki
mąki* pół szklanki
mleka lub
wody gazowanej* 2
jajka*
sól,
pieprz*
olej rzepakowy do smażeniaSos : 100g
sera pleśniowego np. Lazur, pół szklanki
śmietany kremówki, szczypta
gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz
Przygotowanie :Kwiaty
cukinii umyć i delikatnie osuszyć.
Mąkę zmiksować z
mlekiem,
jajkami i
przyprawami na ciasto. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Zagrzać kremówkę, rozpuścić w niej
ser, przyprawić i polać kwiaty tak przygotowanym sosem. Wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut, podawać na ciepło.