Wykonanie
Poziom trudności
Dynia jest niskokaloryczna i bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. To warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje na
przetwory. Sezon na
dynię zaczyna się we wrześniu i trwa, trwa, trwa…. Obecnie można ją kupić przez cały rok i cieszyć się wspaniałymi daniami z coraz bardziej docenianą
dynią. A najlepsza wiadomość jest taka, że
dynia nawet po ugotowaniu, czy upieczeniu nie
traci cennych właściwości.Dyniowa przekąska ma wiele zalet, świetnie pasuje jako dodatek do zup czy drugich dań, ale również jest rewelacyjną samodzielną przekąską na kolację czy imprezę z przyjaciółmi.Poniżej wołowy rosół z udonem oraz przekąską z dyni.Składniki:1
dynia hokkaido (ok. 600 – 800g)1
jajko2 łyżki
mleka3 łyżki
mąki1 łyżeczka
soli½ łyżeczki
pieprzuolej rzepakowySposób przygotowania:
Dynię umyć, odciąć zdrewniałe końce, oczyścić z nasion i pokroić w paski.W głębokim talerzu wymieszać
mąkę z
solą i
pieprzem, w drugim głębokim talerzu wymieszać
jajko z
mlekiem. W niedużym rondlu rozgrzać
olej,
olej nie może być za gorący, bo
dynia z wierzchu zacznie się przypalać, a w środku będzie surowa. Kawałki dyni obtaczać w
mące, zamaczać w
jajku i jeszcze raz w
mące.Smażyć po 3-4 kawałki na raz przez ok. 3 minuty i odkładać na ręcznik papierowy, żeby odciekł nadmiar tłuszczu.Podawać na gorąco, ale na zimno przekąska z dyni smakuje tak samo wyjątkowo.Smacznego!