Wykonanie
W zasadzie dzisiaj miało być coś innego. A mianowicie quiche lorraine. Ale zajrzałam do lodówki...a tam
brokuły i
cheddar. I właściwie
tarta, inspirowana plackiem lotaryńskim, zrobiła się sama. Trochę trzeba na nią poczekać jak to w przypadku każdej tarty ale nie
mogę powiedzieć żebym się jakoś szczególnie bardzo napracowała. Nie wiem czy to powód do dumy i czy powinnam się tym chwalić ale zjadłam prawię połowę zupełnie sama.. Myślę, że zjadłabym więcej..ale trzeźwo stwierdziłam, że m. przynajmniej musi spróbować i wydać opinię. Smakowało:)

Składniki:Na ciasto:250 g
mąki150 g zimnego
masła (pokrojonego w kawałki)
jajkoszczypta
soli2-3 łyżki zimnej
wodyNadzienie:300 g
brokułów100 g startego
cheddara3/4 szklanki
śmietany kremówki3/4 szklanki
mleka2 duże lub 3 małe
jajkasólpieprzgałka muszkatołowaDodatkowo:
sucha fasola do obciążenia tartyWykonanie:
Mąkę przesiej do miski i dodaj
masło. Rozcieraj je w palcach łącząc z
mąką. Gdy ciasto będzie wyglądało jak kruszonka dodaj
jajko i
sól. W razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej
wody. Gdyby masa była zbyt lepka podsyp ją
mąką. Wyrabiaj (ale krótko) i uformuj kulę,
owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylep
ciastem formę ponakłuwaj, wyłóż papierem do pieczenia i obciąż
suchą fasolą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 15 minut. Następnie usuń
fasolę i piecz jeszcze ok 10 minut. W czasie pieczenia ciasta pokrój
brokuły na mniejsze kawałki. Wrzuć je na chwilę do wrzątku i gotuj aż lekko zmiękną ale nie będą rozgotowane. Odstaw. W misce wymieszaj
jajka, kremówkę i
mleko. Przypraw. Dokładnie wszystko wymieszaj. Gdy ciasto się upiecze ułóż na nim
brokuły wylej jajeczną masę i posyp
serem. Wstaw do piekarnika (ciągle 180 stopni) na 30- 35 minut aż
tarta będzie lekko przyrumieniona.Smacznego!