Wykonanie
Mamy dziesiąte Wyzwanie Blogerek i nie ostatnie - to wiem! Tym razem temat wymyślony przez
Magdę czyli
piwko. U mnie
piwa się dużo nie leje, ja za nim nie przepadam, a jak już to z
sokiem i miałam nie lada problem co by tutaj zaproponować. Padło na
mięso i na
piwo miodowe. Spróbujcie!
Składniki :*
szynka - około kg* 2
czerwone cebule* pół
czerwonej papryki* 3 ząbki
czosnku* 330ml
piwa miodowego*
przyprawy np gotowa mieszanka do
mięsa wieprzowego,
majeranek,
sól,
pieprzPrzygotowanie :
Szynkę pokroić w plastry około 2cm. Zalać
piwem, dodać
przyprawy, pokrojoną
cebulę i
czosnek oraz paski
papryki. Odstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać marynatą i piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.
Szynka jest idealna do obiadu czy na kanapki.Oczywiście w Wyzwaniu brały udział najlepsze babeczki jakie znam czyli : Justyna, Gosia,
Magda, Ewa oraz Sabina i Dorota . Dziękuję Wam i do zobaczenia w listopadzie!