ßßß
Składniki :1,2 kg szynki b/k5 dkg suszonych śliwek5 dkg suszonych moreliMarynata :1/2 główki czosnku4 łyżki oliwy1 łyżka miodu1 łyżka sosu sojowegosólpieprzmajeranekczerwona papryka w proszku
Sposób przygotowania :Mięso umyć, osuszyć, przełożyć do pojemnika ( z pokrywką). W miseczce połączyć oliwę, miód, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i papryki oraz łyżeczkę majeranku. Mięso przedziurawić na wylot długim nożem i nafaszerować śliwkami i morelami. Ja miałam szynkę zwartą, więc nie było konieczności obwiązywania jej sznurkiem, ale w przeciwnym wypadku dla otrzymania ładnego kształtu, warto to zrobić. Tak przygotowane mięso natrzeć marynatą, przykryć pokrywką i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach obrócić mięso na drugą stronę i ponownie natrzeć marynatą z dna pojemnika. Pozostawić w lodówce na kolejną dobęPo tym czasie zapeklowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 80 minut w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st.C.Smacznego