ßßß Cookit - przepis na Zupa paprykowo- pomidorowa z nutką tymianku

Zupa paprykowo- pomidorowa z nutką tymianku

nazwa

Wykonanie

Przepis na szybką zupę w pięknym czerwonym kolorze. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na Walentynkową kolację. Dodatek tymianku i odrobina chili sprawia że zupa jest aromatyczna i pikantna.
Składniki :
* litr wywaru warzywnego bądź rosołu
* puszka krojonych pomidorów
* łyżka koncentratu pomidorowego
* 2 czerwone papryki
* mała czerwona cebula
* łyżeczka słodkiej papryki w proszku
* łyżeczka chili
* łyżeczka tymianku
* dodatkowo do zagęszczenia zupy torebka ugotowanego ryżu
* śmietana 18%
* 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie :
Rozgrzać oliwę , dodać przyprawy i pokrojoną w piórka cebulę, Przesmażyć, dodać do bulionu razem z pomidorami. Paprykę upiec, ściągnąć skórkę i dodać do zupy, gotować około 20 minut. Dodać koncentrat oraz ryż. Ewentualnie posolić, pieprzu już nie polecam - zupa jest już pikantna. Całość zostawić do przestygnięcia. Zupę zmiksować na gładko. Podawać ze śmietaną.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/02/zupa-paprykowo-pomidorowa-z-nutka.html