ßßß Cookit - przepis na Magazyn Małopolski Apetyt

Magazyn Małopolski Apetyt

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smacznych, świątecznych dań, prawda?
Do dań również zaliczają się desery, dlatego też dzisiaj proponuję Wam pyszne babeczki cytrynowo-waniliowe z kremem makowo-kokosowym.
Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę, że jak najbardziej to się udało. Poza tym, mak przynosi dobrobyt, więc nie może go zabraknąć w czasie Świąt.
Aby dodać swoim wypiekom jeszcze bardziej świątecznego wyglądu, wystarczy wykorzystać takie papilotki do babeczek . Dodatkowo w zestawie znajdziecie te piękne renifery, którym tylko brakuje sań Św. Mikołaja :-).
Zapraszam!
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego… dodaję go do wszystkiego :-).
Babeczki z olejem rzepakowym oraz kremem makowo-kokosowym
Składniki:
170 g mąki pszennej
70 ml oleju rzepakowego
150 g cukru
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z 1 cytryny
1 laska wanilii
250 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascaropne
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki suchego, mielonego maku
6 łyżek wiórków kokosowych
wiórki kokosowe i złoty barwnik do dekoracji
Wykonanie :
Jajka i olej umieszczamy w misce, mieszamy trzepaczką. Dodajemy skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii oraz cukier, mieszamy.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy z mokrymi składnikami, tylko do połączenia się składników.
Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości, babeczki pieczemy ok. 15 minut w 180 st. Do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, cukier, mak i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy.
Dekorujemy za pomocą szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wiórki do dekoracji wrzucamy do woreczka, dosypujemy odrobinę złotego barwnika, woreczek zawiązujemy, a zawartość rozcieramy palcami, aby barwnik pokrył wiórki. Posypujemy nimi babeczki. Chłodzimy.
W każdą babeczkę wbijamy dekoracyjnego renifera.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/12/babeczki-z-kremem-makowo-kosowowym.html