ßßß
Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę, że jak najbardziej to się udało. Poza tym, mak przynosi dobrobyt, więc nie może go zabraknąć w czasie Świąt.Aby dodać swoim wypiekom jeszcze bardziej świątecznego wyglądu, wystarczy wykorzystać takie papilotki do babeczek . Dodatkowo w zestawie znajdziecie te piękne renifery, którym tylko brakuje sań Św. Mikołaja :-).Zapraszam!Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego… dodaję go do wszystkiego :-).Babeczki z olejem rzepakowym oraz kremem makowo-kokosowymSkładniki:170 g mąki pszennej70 ml oleju rzepakowego150 g cukru3 jajka1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody oczyszczonejskórka otarta z 1 cytryny1 laska wanilii250 ml śmietany kremówki 30%250 g serka mascaropne3 łyżki cukru pudru4 łyżki suchego, mielonego maku6 łyżek wiórków kokosowychwiórki kokosowe i złoty barwnik do dekoracjiWykonanie :Jajka i olej umieszczamy w misce, mieszamy trzepaczką. Dodajemy skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii oraz cukier, mieszamy.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy z mokrymi składnikami, tylko do połączenia się składników.Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości, babeczki pieczemy ok. 15 minut w 180 st. Do suchego patyczka. Studzimy na kratce.Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, cukier, mak i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy.
Dekorujemy za pomocą szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wiórki do dekoracji wrzucamy do woreczka, dosypujemy odrobinę złotego barwnika, woreczek zawiązujemy, a zawartość rozcieramy palcami, aby barwnik pokrył wiórki. Posypujemy nimi babeczki. Chłodzimy.
W każdą babeczkę wbijamy dekoracyjnego renifera.Smacznego!