ßßß
Kechup jest nieco słodki, z wyraźnymi nutami orientalnych przypraw i ostrością chili. Smak bardzo ciekawy, więc polecam wypróbowanie :-).Zapraszam!Przepis zmodyfikowany, oryginał pochodzi z książki "Kuchnia smakosza. Pomidory".Składniki:2 mango (dojrzałe)1,5 kg pomidorów (dojrzałe, odmiana Lima)8 ząbków czosnku2 łyżeczki imbiru (lub 6 cm kawałek świeżego)2 czerwone papryczki chili2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (lub 2 kawałki świeżej)8 listków limonki kaffir2 łyżki oleju30 ml octu jabłkowego100 g brązowego cukru2 łyżeczki nasion kolendry2 laski cynamonu2 gwiazdki anyżusólWykonanie:Mango i pomidory dokładnie myjemy. Mango obiedamy ze skórki, miąższ odkrawamy od pestki i kroimy drobno. Z pomidorów usuwamy szypułki, kroimy w kostkę.Z chili usuwamy szypułki i grubo kroimy pozostałą papryczkę. Jeśli posiadamy świeżą trawę cytrynową i imbir, to myjemy je i drobno kroimy.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego posiekany czosnek, imbir (jeśli jest świeży), trawę cytrynową i chili. Szklimy przez chwilę, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Lekko solimy.Ketchup gotujemy około godziny, na małym ogniu, aż pomidory i mango się rozpadną. Od czasu do czasu mieszamy.
Masę przecieramy przez sitko i ponownie odparowujemy do ulubionej konsystencji.Gotowy ketchup wlewamy do słoiczków, zamykamy i odwracamy do góry dnem.Smacznego!