Wykonanie
Jednogarnkowy, sycący obiad w węgierskim wydaniu
Każdy leniwiec kuchenny wie dobrze, że są przyjemniejsze rzeczy niż zmywanie. Stąd dziś propozycja dania jednogarnkowego
rodem z Węgier - leczo !Odmian leczo jest tyle ile kucharzy je przyrządzających. Każdy dodaje coś od siebie, żongluje składnikami i często w ten sposób tworzy nową, niebanalną kompozycję
smakową. Moja wersja to leczo o zdecydowanym, węgierskim charakterze (dużo
cebuli,
papryki i pikanterii) z dodatkiem aromatycznej, podsuszanej
kiełbasy jałowcowej .
Aby jeszcze bardziej podkreślić aromat dania, dodałam tu zamiast zwykłej
soli -
sól cebulową od SKWORCU .W jej skład wchodzi:-
sól,-
cebula mielona,-
pietruszka,-
szczypiorek,- glutaminian
sodu (wzmacniacz smaku)Składniki na 4 porcje:1
papryka zielona (120-140g) - mała1
papryka czerwona (120-140g) - mała2
pomidory (380-400g) - duże2
cebule (200g)- średnie3 ząbki
czosnku3/4 puszki
czerwonej fasoli (160g) - a le następnym razem dodam całą puszkę,
fasoli wcale nie było za dużo2 małe pętka
kiełbasy śląskiej (180g)1/2 dużego pętka
kiełbasy jałowcowej podsuszanej (100g)2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego150ml
soku pomidorowego2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/4 łyżeczki
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego1 płaska łyżeczka
soli cebulowej(dostępna w sklepie SKWORCU)
Przygotowanie składników:
Cebulę obrać, przeciąć na ćwiartki i pokroić w dość grube plasterki.
Czosnek obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub pokroić w drobne kawałki.
Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większe kawałki.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy.
Kiełbasę pokroić w półpasterki.Gotowanie jednogarnkowe:Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu
kiełbasę, aż lekko się zarumieni, a tłuszcz się wytopi. Zdjąć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć
cebulę do zeszklenia. Dodać
czosnek i smażyć jeszcze przez minutę.Dołożyć
paprykę, dolewając 4 łyżki
wody i dusić pod przykryciem ok 5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby
cebula się nie przypaliła.Dodać
pomidora i poddusić kolejne 5 min do zagotowania. Dorzucić
fasolę czerwoną.Dołożyć
koncentrat pomidorowy,
sok pomidorowy oraz
przyprawy. Dusić pod przykryciem ok 15 minut - lub dłużej - aż warzywa będą miękkie. Im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu.Na końcu wrzucić wcześniej podsmażona
kiełbasę i dusić jeszcze przez 5 min.Fotorelacja z gotowania:
Delektowanie się smakiem:Serwować z domowym
pieczywem - u mnie akurat fiński chlebek awaryjny (wersja orzechowa TU, wersja migdałowa TU).Leczo odgrzewane następnego dnia jest jeszcze lepsze! Mniam! :)