Wykonanie
Na późne śniadanie, sycący obiad czy treściwą kolację - leczo rządzi!
Leczo o łagodniejszym smaku, niż jego tradycyjna, węgierska odmiana . A wszystko za sprawą
cukinii jako głównego dodatku.Zdecydowanie mój ulubiony typ dania - jednogarnkowe, z minimalną ilością "skorup" do zmywania :)Moja inna propozycja lecza, o zdecydowanym, węgierskim charakterze (dużo
cebuli,
papryki i pikanterii) z dodatkiem aromatycznej, podsuszanej
kiełbasy jałowcowej - do znalezienia tu: Leczo po węgiersku z kie ł basą jałowcową .Z kolei ABC przyrządzania lecza wg. Zajadam.pl - do znaleznienia TU - wielce przydatne
tipy i porady.
Składniki na 4 porcje:1
papryka zielona - mała lub 1/2 dużej1
papryka czerwona - mała lub 1/2 dużej1
papryka żółta - mała lub 1/2 dużej1
cukinia - mała, ewentualnie można pomieszać zieloną i żółta odmianę dla ciekawszych doznań wizualnych :)1
pomidor - duż y2
cebule - średnie3 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów krojonych2 małe pętka
kiełbasy śląskiej3 grube plastry
szynki2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego150ml
soku pomidorowego - lub mniej w zależności od mięsistości
pomido rówkilka kropel
Tabasco2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/4 łyżeczki
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego2/3 łyżeczki
soliFotorelacja z gotowania:
Przygotować warzywa do krojenia: umyć, wytrzeć do sucha, obrać/wyciąć gniazda nasienne.Kolejno kroić warzywa:
cebulę - w dość grube półplasterki,
czosnek - w drobną kostkę,
paprykę - w większe kawałki,
cukinię (ze skórką!) - w ćwiartki;
pomidora (sparzonego i obranego ze skórki!) - w kostkę.
Kiełbasę pokroić w półpasterki,
szynkę w półsłupki.Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu
kiełbasę oraz
szynkę, aż lekko się zarumienią, a tłuszcz się wytopi. Zdjąć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć
cebulę do zeszklenia. Dodać
czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Gdy się zez łoci, z powrotem wrzucić na pate lnię
kiełbasę z
szynką.Dołożyć
cukinię i chwilę wszystko podsmażyć - potrzebuje najdłuższej obróbki ciepl nej z używanych warzyw . Dorzucić
papryki, dolewając kilka łyżek
soku pomidorowego i dusić pod przykryciem ok.5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby warzywka się nie przypaliły.Dodać świeżego
pomidora i i poddusić kolejne 5 min do zagotowania.Dołożyć
pomidory z puszki,
koncentrat pomidorowy,
sok pomidorowy oraz
przyprawy. Ilość
soku pomidorowego zależy od gustu -ja osobiście lubię gdy w leczo jest dużo sosu do maczania
pieczywka :)Dusić pod przykryciem ok 10 minut - lub dłużej - aż warzywka będą miękkie. Nie szaleć z duszeniem, jeśli chcemy
mieć warzywka na półchrupko.Podawać z ulubionym
pieczywkiem, koniecznie maczanym w obfitującym w sosik leczo :) Odgrzewane następnego dnia jest jeszcze lepsze - zdąży nabrać mocy! :)