ßßß Cookit - przepis na Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią

Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią

nazwa

Wykonanie

Na późne śniadanie, sycący obiad czy treściwą kolację - leczo rządzi!
Leczo o łagodniejszym smaku, niż jego tradycyjna, węgierska odmiana . A wszystko za sprawą cukinii jako głównego dodatku.
Zdecydowanie mój ulubiony typ dania - jednogarnkowe, z minimalną ilością "skorup" do zmywania :)
Moja inna propozycja lecza, o zdecydowanym, węgierskim charakterze (dużo cebuli, papryki i pikanterii) z dodatkiem aromatycznej, podsuszanej kiełbasy jałowcowej - do znalezienia tu: Leczo po węgiersku z kie ł basą jałowcową .
Z kolei ABC przyrządzania lecza wg. Zajadam.pl - do znaleznienia TU - wielce przydatne tipy i porady.
Składniki na 4 porcje:
1 papryka zielona - mała lub 1/2 dużej
1 papryka czerwona - mała lub 1/2 dużej
1 papryka żółta - mała lub 1/2 dużej
1 cukinia - mała, ewentualnie można pomieszać zieloną i żółta odmianę dla ciekawszych doznań wizualnych :)
1 pomidor - duż y
2 cebule - średnie
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
2 małe pętka kiełbasy śląskiej
3 grube plastry szynki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
150ml soku pomidorowego - lub mniej w zależności od mięsistości pomido rów
kilka kropel Tabasco
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
2/3 łyżeczki soli
Fotorelacja z gotowania:
Przygotować warzywa do krojenia: umyć, wytrzeć do sucha, obrać/wyciąć gniazda nasienne.
Kolejno kroić warzywa: cebulę - w dość grube półplasterki, czosnek - w drobną kostkę, paprykę - w większe kawałki, cukinię (ze skórką!) - w ćwiartki; pomidora (sparzonego i obranego ze skórki!) - w kostkę.
Kiełbasę pokroić w półpasterki, szynkę w półsłupki.
Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu kiełbasę oraz szynkę, aż lekko się zarumienią, a tłuszcz się wytopi. Zdjąć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Gdy się zez łoci, z powrotem wrzucić na pate lnię kiełbasę z szynką.
Dołożyć cukinię i chwilę wszystko podsmażyć - potrzebuje najdłuższej obróbki ciepl nej z używanych warzyw . Dorzucić papryki, dolewając kilka łyżek soku pomidorowego i dusić pod przykryciem ok.5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby warzywka się nie przypaliły.
Dodać świeżego pomidora i i poddusić kolejne 5 min do zagotowania.
Dołożyć pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy oraz przyprawy. Ilość soku pomidorowego zależy od gustu -
ja osobiście lubię gdy w leczo jest dużo sosu do maczania pieczywka :)
Dusić pod przykryciem ok 10 minut - lub dłużej - aż warzywka będą miękkie. Nie szaleć z duszeniem, jeśli chcemy mieć warzywka na półchrupko.
Podawać z ulubionym pieczywkiem, koniecznie maczanym w obfitującym w sosik leczo :) Odgrzewane następnego dnia jest jeszcze lepsze - zdąży nabrać mocy! :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/11/leczo-z-kiebasa-szynka-i-cukinia.html