Wykonanie
Sezon
szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować
póki można!

Wczoraj było idealne ciasto na tartę . Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna
tarta :) Poniżej propozycja na obiad - sycąca, smaczna i kolorowa.Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka:1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU1 mała, podwójna
pierś z kurczaka (300g)pęczek
zielonych szparagów (700g)1 duży
por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupykilka sztuk
pomidorków czereśniowych (100g)2
jaja - całe100g
sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę150ml
śmietany 18%1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka
cukru - do gotowania
szparagówsól,
pieprz ziołowy,
przyprawa do kurczaka - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi
przyprawami1 łyżka
oliwy z oliwek - do smażenia
kurczaka

Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, nie ma problemu, tym łatwiej będzie nim operować przy krojeniu .Formę do tarty wysmarować
masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę.Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia .

Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu .Koniecznie
potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.W międzyczasie przygotować
kurczaka - pokroić na drobne kawałki, przyprawić
solą,
pieprzem i
przyprawą do kurczaka, wstawić na 15 min. do lodówki w celu "przegryzienia się" smaków.Następnie krótko podsmażyć na patelni na łyżce
oliwy. Odstawić do wystudzenia.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki - pod delikatnym naciskiem same pękną w odpowiednim miejscu .Obgotować we wrzącej, osolonej wodzie - można dodać łyżeczkę
cukru, wtedy
szparagi pozbędą się goryczki - ok. 3 min. - nie wylewać
wody, przyda się dalej - a następnie przepłukać zimną, aby nie straciły koloru.Odsączyć na sitku. Pokroić w kostkę, ale zostawiając górną część łodygi (tak ok. 1/3 całości) do udekorowania wierzchu tarty.
Pora przeciąć wzdłuż i poszatkować na półplastry.Zblanszować go przez chwilę w gorącej wodzie po gotowaniu
szparagów. Odcedzić na sitku.
Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół - u mnie na ćwiartki bo były dość duże .Można użyć większej ilości
pomidorków niż przepisowe 100g, bo rewelacyjnie komponują się z resztą składników i smakują w tym zestawie wyśmienicie.
Jajka ubić mikserem ze szczyptą
soli i
pieprzu.Dodać
śmietaną, łyżkę
mąki oraz ewentualne dodatkowe
przyprawy i wszystko razem zmiksować - lepszy bardziej wyrazisty smak przypraw, niż mdła, niedoprawiona
tarta .Dodać
żółty ser i wymieszać.

Na podpieczony i wystudzony spód tarty wyłożyć
kurczaka, kostkę
szparagową i
pora.Wylać na to masę jajeczną z
serem żółtym.Na wierzch poukładać czubki
szparagów i
pomidorki koktajlowe, wciskając je lekko w masę.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200C ok. 20-25 min. do całkowitego ścięcia się masy.Smacznego! :)
