ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szparagami, porem i pomidorami

Tarta ze szparagami, porem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Sezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można!
Wczoraj było idealne ciasto na tartę . Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna tarta :) Poniżej propozycja na obiad - sycąca, smaczna i kolorowa.
Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka:
1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU
1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g)
pęczek zielonych szparagów (700g)
1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy
kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g)
2 jaja - całe
100g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę
150ml śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru - do gotowania szparagów
sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami
1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia kurczaka
Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, nie ma problemu, tym łatwiej będzie nim operować przy krojeniu .
Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę.
Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia .
Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu .
Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.
W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, wstawić na 15 min. do lodówki w celu "przegryzienia się" smaków.
Następnie krótko podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Odstawić do wystudzenia.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki - pod delikatnym naciskiem same pękną w odpowiednim miejscu .
Obgotować we wrzącej, osolonej wodzie - można dodać łyżeczkę cukru, wtedy szparagi pozbędą się goryczki - ok. 3 min. - nie wylewać wody, przyda się dalej - a następnie przepłukać zimną, aby nie straciły koloru.
Odsączyć na sitku. Pokroić w kostkę, ale zostawiając górną część łodygi (tak ok. 1/3 całości) do udekorowania wierzchu tarty.
Pora przeciąć wzdłuż i poszatkować na półplastry.
Zblanszować go przez chwilę w gorącej wodzie po gotowaniu szparagów. Odcedzić na sitku.
Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół - u mnie na ćwiartki bo były dość duże .
Można użyć większej ilości pomidorków niż przepisowe 100g, bo rewelacyjnie komponują się z resztą składników i smakują w tym zestawie wyśmienicie.
Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli i pieprzu.
Dodać śmietaną, łyżkę mąki oraz ewentualne dodatkowe przyprawy i wszystko razem zmiksować - lepszy bardziej wyrazisty smak przypraw, niż mdła, niedoprawiona tarta .
Dodać żółty ser i wymieszać.
Na podpieczony i wystudzony spód tarty wyłożyć kurczaka, kostkę szparagową i pora.
Wylać na to masę jajeczną z serem żółtym.
Na wierzch poukładać czubki szparagów i pomidorki koktajlowe, wciskając je lekko w masę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200C ok. 20-25 min. do całkowitego ścięcia się masy.
Smacznego! :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/06/tarta-ze-szparagami-porem-i-pomidorami.html