Wykonanie
Sałatka warzywna - nieśmiertelna klasyka :) Każdy z nas ma swój ulubiony przepis, często przekazywany z
matki na córkę. Jeśli uwielbiacie własną wersję, nie namawiam do zmiany przyzwyczajeń. Jeśli jednak lubicie eksperymenty - spróbujcie tej z mojego przepisu. Zachęcam do włączania w jej przygotowanie najmłodszych członków rodziny. Moja córcia podczas krojenia składników do kolejnej michy sałatki, nauczyła się jeść
groszek,
pietruszkę i
seler.
Ogórków nigdy nie nadążam kroić, a
jabłka z
marchewką wspólnymi siłami muszą "chować" się przed jej zręcznymi paluszkami. Na razie tylko wyjada, a już niedługo będziemy wspólnie kroić. Kto wie, może powstanie z tego nasz mały rytuał? :)
Składniki:4
marchewki2
pietruszki1 mały
seler3
jajkabiała część z małego
pora4
ogórki kiszone2
jabłka1 puszka
groszku konserwowego
sólświeżo mielony
pieprz2 duże łyżki
majonezu1 płaska łyżka
musztardySposób przygotowania:
Marchew,
pietruszkę i
seler umyj i gotuj w osolonej wodzie około 30 minut. Gdy warzywa będą miekkie, wyjmij je z
wody i ostudź.
Jajka ugotuj na twardo. Ugotowane warzywa i
jajka obierz i pokrój w kostkę.
Por umyj i drobno posiekaj. Lekko
posól i odstaw na chwilę.
Ogórki pokrój w kostkę,
jabłka obierz i również pokrój w kostkę.
Groszek odcedź.Wszystkie składniki wymieszaj z
majonezem,
musztardą i
przyprawami.