Wykonanie
Są smaki nieśmiertelne. Są smaki, za którymi się tęskni cały rok... To jeden z nich. Idealnie doprawiona
kapusta z
grzybami zamknięta w cieniutkim pierogowym cieście. Jak to osiągnąć?
Mieć jeden sprawdzony przepis na pierogi, ulepić ich całą masę - by były zawsze zgrabne i równiutkie, znaleźć
przyprawę do kapusty, która zawsze nada perfekcyjny smak, a jesienią biegać do lasu po
grzybki :)O ile grzybiarzem jestem słabym - oddaję pałeczkę rodzicom ;), o ile mistrzynią lepienia jest moja ciocia, o tyle tajemnicę
kapusty odkryłam sama. To
przyprawa do Bigosu i potraw z
kapusty firmy Prymat . Przetestowałam ją w tym roku dzięki paczce otrzymanej od firmy Prymat, o której Wam już wspominałam. Do tej
pory czegoś mi w naszych pierogach brakowało - ale też nigdy nie dodawałam
kolendry,
kminku,
słodkiej papryki i
chilli. A właśnie te
przyprawy występują obok
czosnku,
cebuli,
ziela angielskiego,
pieprzu czarnego,
liścia laurowego czy
majeranku w mieszance Prymat.
Przyprawę musieli stworzyć profesjonaliści - jest idealnie wyważona, pięknie podkreśla smaki i
kapusty i
grzybów. Polecam - spróbujcie :)
Składniki:1 kg
mąki2 szkl. gorącej
wodysól2
jajka2 łyżki
oliwy3 garście
suszonych grzybów leśnych1 kg
kapusty kiszonej2
cebulesólprzyprawa do bigosu i dań z
kapusty PrymatSposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania farszu.
Grzyby zalej gotującą się
wodą i i pozostaw na noc. Rano wypłucz pod bieżącą
wodą, ponownie zalej
wodą i gotuj 20 minut.
Wody z
grzybów nie wylewaj!
Kapustę kiszoną obgotuj przez godzinę z
wodą z
grzybów. Odcedź, ostudź i odciśnij w dłoniach. Przeciśnij razem z
grzybami przez maszynkę z grubym sitem. Dodaj do
kapusty i
grzybów cebule drobno pokrojone i zeszklone na
oleju. Dopraw
solą i
przyprawą do dań z
kapusty.Z
mąki,
soli,
jajek,
oliwy i gorącej
wody zagnieć ciasto - zagniataj tak długo, aż ciasto stanie się aksamitne. Przykryj folią, by nie wyschło.Odkrój kawałek ciasta i cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj pierożki, następnie nałóż łyżeczkę farszu i
sklej w pieroga. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą specjalnych "maszynek" do pierogów.Pierogi wrzucaj n wrzącą
wodę i gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Możesz do
wody dodać odrobinę
mąki ziemniaczanej - zmniejszysz ryzyko popękania pierogów i wypłynięcia farszu.