ßßß
Składniki:
1 mały bakłażan2 łyżki oliwy extra vergine2 duże ząbki czosnku1/2 szklanki przecieru pomidorowego2 świeże pomidorysól morska, świeżo mielony pieprz1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki cukru20 listków bazylii świeżej (lub łyżeczka suszonej100 gram makaronu (najlepiej typu rurki)Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok 1 cm, a następnie na niezbyt grube paski.Zasypujemy w misce sola morską i odstawiamy na co najmniej 20 minut (z bakłażana "wyjdzie" ewentualna goryczka). W tym czasie kroimy w kostkę pomidora (sparzonego i pozbawionego skórki) oraz czosnek w plastry.
Oliwę rozgrzewamy. Podsmażamy czosnek (tak by go nie przypalić). Dodajemy bakłażana. Często mieszamy i podlewamy ewentualnie małą ilością wody, tak by się nie przypalał. Najlepiej do tego celu użyć wody z gotowania makaronu. Kiedy Bakłażan zmięknie (ale nie będzie rozlazły), dolewamy przecier pomidorowy i wsypujemy przyprawy. Dusimy do "otworzenia się smaków. Na koniec wrzucamy świeże pomidory i dusimy dopóki lekko nie zmiękną.Mieszamy z makaronem lub wg upodobań podajemy na makaronie. A jeśli miała by to być naszakolacja to najlepiej z makaronu zrezygnować i ewentualnie tylko parmezanem posypać i świeżą rukolą. Zapewniam, że w tym daniu braku mięsa nie odczujesz. Pełnia smaku i aromat ziół. Mniam. A nie jeden "laik" moze wziąc paski bakłażana za mięsko ;)Pychota po prostu.