Wykonanie
Podobno dzieci lubią wyraźne smaki, a właściwie to nie "podobno" tylko NA PEWNO. Mój półtoraroczny Syn jest w stanie pochłonąć całą miseczkę zupy ogórkowej,a następnie mi zagląda do talerza. Dlatego ostatnio całkiem często ją gotuje.

Składniki:4 - 5 skrzydełek z
kurczaka lub jedno niewielkie skrzydło indycze (
indyk jest zdrowszy da dzieci)1 średnia
marchewka1/2 średniej
pietruszkikawałek
pora (4 - 5 cm)4 - 5
ogórków kiszonych (najlepiej własnej produkcji)1 - 2 ząbki
czosnku1 - 2 łyżeczki
masłaśmietana 18% (dla młodszych dzieci polecam
jogurt naturalny lub
śmietanę 12%)
sól,
pieprz1 ziarno
ziela angielskiego1
listek laurowyPrzygotowanie:Umyte
mięso nastawiam w lekko osolonej wodzie do zagotowania (
wody tyle by przykryła
mięso). Jeśli się pojawi - zbieram szumowinę przed zagotowaniem. Dodaję
przyprawy (
pieprz mielony, ziele, listek). Kiedy
mięso robi się miękkie dodaję startą
marchew,
pietruszkę i pokrojonego w plastry
pora.W osobnym garnuszku zagotowuję starte
ogórki wraz z
masłem i pokrojonym w plasterki
czosnkiem. Należy podlać je odrobiną
wody i oprószyć
pieprzem. Długość gotowania zależy od tego czy w zupie wolimy twarde czy miękkie
ogórki.Ugotowane
mięso wyciągamy na talerz, a do otrzymanego
wywaru przelewamy
ogórki wraz z powstałym sosem. Zagotowujemy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna dolewamy odrobinę sosu z
ogórków. Na pierwszy raz proponuję zrobić zupkę mniej kwaśną.Odstawiamy z gazu i zaprawiamy lekko osoloną
śmietaną lub
jogurtem. Podajemy z osobno ugotowanymi, pokrojonymi w kostkę
ziemniakami oraz obranym z kości mięskiem.Skrzydełka przechowuję w osobnej miseczce i tylko podgrzewam w zupie, żeby
mięso nie przeszło kwasem z
ogórków (z tego samego powodu
ziemniaki gotuję osobno przed każdym podaniem)Do wersji dla dorosłych dodaję odrobinę zasmażki by zupa była bardziej zawiesista oraz
przyprawy typu
Vegeta.S m a c z n e g o