ßßß Cookit - przepis na Mielony smak dzieciństwa z suszonym pomidorem.

Mielony smak dzieciństwa z suszonym pomidorem.

nazwa

Wykonanie

Najlepsze kotlety mielone robi moja Mama. Powie to każdy mężczyzna w naszej rodzinie. Smakują i pachną jak te serwowane w przedszkolu (może nie każdy ma tak dobre wspomnienia jeśli chodzi o kuchnię przedszkolną). Jednak my wszyscy chodziliśmy do jednego przedszkola, gdzie mielone były przepyszne (gorzej już z kleistymi ziemniakami, ale nie o tym mowa).
Kiedy pierwszy raz zrobiłam je sama Mąż był po prostu zawiedziony. Chyba spodziewał się, że zrobię identyczne "dzieło" jak teściowa. Od tej pory rzadko robię "mieleniaki" - wolę zamówić te wymarzone u Mamy. A jeśli już robię to za każdym razem inaczej i lojalnie uprzedzam, że będą to kotlety mojej produkcji.
Wczoraj tak właśnie było i nikt nie był rozczarowany :)
Składniki (na ok 10 niewielkich kotlecików):
0,5 kg mięsa mielonego z indyka (udziec)
1 jajko
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
2 - 3 suszone pomidory
1 łyżka posiekanego kopru
bazylia lub zioła prowansalskie
sól, pieprz
1 bułka ususzona
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodałam jajko oraz drobno posiekane: cebulę, czosnek, koperek i suszone pomidory. Cebulę i czosnek można równie dobrze zmielić wraz z mięsem. Przyprawiłam solą, pieprzem i ziołami. Dorzuciłam wcześniej namoczoną i odciśnięta z wody bułkę. Wszystko to porządnie wyrobiłam na jednolitą masę. Żeby kolety były bardziej zwięzłe można dodać zamiast całego jaja samo żółtko.
Następnie uformowałam kotleciki - tym razem małe i podłużne, obtoczyłam w tartej bułce, usmażyłam na rumiano i gotowe. Oto efekt końcowy:
Smacznego
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2013/05/smak-dziecinstwa-z-suszonym-pomidorem.html