Wykonanie

Przepis na zupę zgodny z Kuchnią Pięciu Przemian.Zupa wychodzi bardzo pyszna, odkąd poznałam ten przepis tylko w ten sposób gotuję
pomidorową. Aby była w pełni zachowana harmonia Kuchni Pięciu Przemian, ważna jest kolejność dodawanych składników.Składniki:1
żeberko wołowe3 średnie
marchewki1 dużą
pietruszkę3
cebule3 ząbki
czosnku1 słoiczek
koncentratu pomidorowegoszczypta
tymiankuszczypta
kurkumy1/2 łyżeczki
kminku1/2 łyżeczki
imbirupieprzu Cayenne na czubku nożaszczypta
bazyliiszczypta
majerankusól2-3 l
wody zagotować. Do wrzącej
wody dodać szczyptę
tymianku i
kurkumy, 1/2 łyżeczki
kminku,
żeberko wołowe. Gotować 1,5 godz. na wolnym ogniu. Następnie dodać przekrojone
marchewki,
pietruszkę,
cebule drobno pokrojone i rozgnieciony
czosnek. Doprawić 1/2 łyżeczki
imbiru,
pieprzem Cayenne na czubku noża,
solą do smaku. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ok. 1 godz., wyjąć
żeberko wołowe. Dodać
koncentrat pomidorowy. Doprawić szczyptą
bazylii, szczyptą
majeranku.(W razie konieczności można uzupełnić zupę wrzątkiem)W wersji bezmięsnej należy dodać 1 łyżeczkę
masła i
pieprz do smaku.Podawać z lanymi kluskami lub z
makaronemSmacznego :)Źródło przepisu: "Filozofia zdrowia.
Anna Ciesielska"