ßßß
Przepis na zupę zgodny z Kuchnią Pięciu Przemian.Zupa wychodzi bardzo pyszna, odkąd poznałam ten przepis tylko w ten sposób gotuję pomidorową. Aby była w pełni zachowana harmonia Kuchni Pięciu Przemian, ważna jest kolejność dodawanych składników.Składniki:1 żeberko wołowe3 średnie marchewki1 dużą pietruszkę3 cebule3 ząbki czosnku1 słoiczek koncentratu pomidorowegoszczypta tymiankuszczypta kurkumy1/2 łyżeczki kminku1/2 łyżeczki imbirupieprzu Cayenne na czubku nożaszczypta bazyliiszczypta majerankusól2-3 l wody zagotować. Do wrzącej wody dodać szczyptę tymianku i kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku, żeberko wołowe. Gotować 1,5 godz. na wolnym ogniu. Następnie dodać przekrojone marchewki, pietruszkę, cebule drobno pokrojone i rozgnieciony czosnek. Doprawić 1/2 łyżeczki imbiru, pieprzem Cayenne na czubku noża, solą do smaku. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ok. 1 godz., wyjąć żeberko wołowe. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić szczyptą bazylii, szczyptą majeranku.(W razie konieczności można uzupełnić zupę wrzątkiem)W wersji bezmięsnej należy dodać 1 łyżeczkę masła i pieprz do smaku.Podawać z lanymi kluskami lub z makaronemSmacznego :)Źródło przepisu: "Filozofia zdrowia. Anna Ciesielska"