ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowy z bakaliami

Mazurek czekoladowy z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Zupełnie niesłusznie do tej pory mazurki były omijane przeze mnie. Mazurek jest chyba najłatwiejszym ciastem do wykonania. Prostota i dowolność jeśli chodzi o wygląd, cóż więcej jeszcze potrzeba. To ciasto zadowoli osoby lubiące czekoladowe i chrupiące, niezbyt słodkie ciasta. Korzystałam z przepisu z bloga Margarytki, nieco tylko zmieniłam proporcje i dodałam lukier.
Składniki:
ciasto:
250 g mąki pszennej np. tortowej
180 g zimnego masła
1 szklanka cukru pudru (150 g)
1 łyżka kakao
szczypta soli
2 ugotowane żółtka jajka
2 łyżki bardzo zimnej wody
masa:
puszka słodzonego mleka skondensowanego lub masy krówkowej
200 g gorzkiej czekolady z 70 % zawartością kakao
dodatkowo:
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
100 g rodzynek
50 g moreli suszonych
3 łyżki wiórek kokosowych
50 ml alkoholu np. rum na lukier:
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 1/2 godziny do lodówki.
Rodzynki namoczyć w alkoholu, bakalie pokroić w drobne słupki.
Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić z mlekiem skondensowanym, masa ma się połączyć z czekoladą.
Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na wielkość spodu posiadanej formy (u mnie 33 x 23). Do rozwałkowanego ciasta przyłożyć formę, wyciąć kształt, z pozostałości ciasta zrobić dowolny brzeg(rant). Brzeg nie jest konieczny, ale dodaje uroku.
Ciasto położyć na papier do pieczenia, nakłuć ciasto równomiernie widelcem i piec 10 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
Wyjąć ciasto i wyłożyć na wierzch czekoladową masę, wyrównać. Na masę równomiernie posypać rodzynki, wiórki, orzechy, migdały i morele, lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika jeszcze na 10 - 15 minut. Pod koniec pieczenia obserwować stopień zapieczenia bakalii.
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim wystudzeniu polać smugami utartego lukru.
Wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/03/mazurek-czekoladowy-z-bakaliami.html