Wykonanie
Z okazji dnia św. Marcina postanowiłam upiec
rogale. Przygotowanie ich zajęło mi sporo czasu, lecz efekt i smak był zachwycający. Samo to, że wszystkim domownikom smakowało i nie skończyli na jednym
rogalu sprawiało mi wielką przyjemność. Bardzo polecam ich upieczenie;)Ilość sztuk ok. 28 rogalikówSkładniki:kg
mąki pszennej,Rozczyn:3/4 kostki świeżych
drożdży,płaska łyżka
cukru kryształu,1/3 szklanka ciepłego
mlekaPozostałe składniki
ciasta drożdżowego:1 całe
jajo,2
żółtka,6 łyżek
cukru,3 łyżki
oleju,szklanka letniej
wody ( 250 ml),pół litra
mlekaNadzienie:
powidło śliwkowe,
wiśnie ze słoika,
czekolada mlecznaPonadto:1
białko do smarowania ciasta przed pieczeniem,pędzelek do smarowania
Lukier i posypka:1
białko,szklanka
cukru pudru,pół
cytryny,6
orzechów włoskich,6
migdałówPrzygotowanie:
Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć
drożdże, dodać
cukier i 3 łyżki
mleka. Rozczyn
drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min.Po tym czasie utrzeć
jaja z
cukrem, podgrzać
mleko z łyżką
masła. Do garnka z rozczynem i
mąką dodać ciepłe
mleko z
masłem,
wodę oraz
jaja z
cukrem. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk. Pod koniec dodać 3 łyżki
oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać
mąką i wyłożyć ciasto . Zagnieść i rozwałkować. Z rozwałkowanegociasta nożem wykrawać kwadraty. Do środka dodawać po łyżeczce powidła lub
wiśni z połówką kostki
czekolady. Formować rogaliki. Wierzch posmarować rozbełtanym
białkiem. Blachę do pieczenia wysmarować
masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Rogale piec przez 15 min w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec 25 min.Gdy wystygną przygotować
lukier, smarować nim wierzch
rogali i posypać posiekanymi drobno
migdałami i
orzechami.
