ßßß Cookit - przepis na Rogale drożdżowe z lukrem i posypką orzechowo-migdałową

Rogale drożdżowe z lukrem i posypką orzechowo-migdałową

nazwa

Wykonanie

Z okazji dnia św. Marcina postanowiłam upiec rogale. Przygotowanie ich zajęło mi sporo czasu, lecz efekt i smak był zachwycający. Samo to, że wszystkim domownikom smakowało i nie skończyli na jednym rogalu sprawiało mi wielką przyjemność. Bardzo polecam ich upieczenie;)
Ilość sztuk ok. 28 rogalików
Składniki:
kg mąki pszennej,
Rozczyn:
3/4 kostki świeżych drożdży,
płaska łyżka cukru kryształu,
1/3 szklanka ciepłego mleka
Pozostałe składniki ciasta drożdżowego:
1 całe jajo,
2 żółtka,
6 łyżek cukru,
3 łyżki oleju,
szklanka letniej wody ( 250 ml),
pół litra mleka
Nadzienie:
powidło śliwkowe,
wiśnie ze słoika,
czekolada mleczna
Ponadto:
1 białko do smarowania ciasta przed pieczeniem,
pędzelek do smarowania
Lukier i posypka:
1 białko,
szklanka cukru pudru,
pół cytryny,
6 orzechów włoskich,
6 migdałów
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mleka. Rozczyn drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min.
Po tym czasie utrzeć jaja z cukrem, podgrzać mleko z łyżką masła. Do garnka z rozczynem i mąką dodać ciepłe mleko z masłem, wodę oraz jaja z cukrem. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk. Pod koniec dodać 3 łyżki oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto . Zagnieść i rozwałkować. Z rozwałkowanego
ciasta nożem wykrawać kwadraty. Do środka dodawać po łyżeczce powidła lub wiśni z połówką kostki czekolady. Formować rogaliki. Wierzch posmarować rozbełtanym białkiem. Blachę do pieczenia wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Rogale piec przez 15 min w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec 25 min.
Gdy wystygną przygotować lukier, smarować nim wierzch rogali i posypać posiekanymi drobno migdałami i orzechami.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/11/rogale-drozdzowe-z-lukrem-i-posypka.html