Wykonanie
Pasztet jarzynowy z dodatkiem
słonecznika i
siemienia lnianego jest zdrowym i bardzo smacznym dodatkiem do kanapek. Odpowiednie przyprawienie sprawia, że pasztet jest przepyszny. Przygotowując ten smakołyk wzbogacimy swoją dietę o porcję warzyw i
płatków owsianych. Gorący pasztet musi wystygnąć, gdyż najlepiej smakuje po ostudzeniu na świeżo upieczonym
chlebie mamy ;)Porcja na 3 średniej wielkości foremki aluminioweSkładniki:1 szklanka
płatków owsianych,0,5 szklanki
otrąb,4
jaja,2 łyżki
słonecznika łuskanego,2 łyżki
siemienia lnianego,60 dag
marchwi,30 dag
pietruszki,2
selery,3 duże
cebule,słoiczek
koncentratu pomidorowego(200 g),
przyprawy tj.
gałka muszkatołowa,
pieprz ziołowy,
pieprz,
sól,
zioła prowansalskie,
kminek mielonyPrzygotowanie:
Marchew,
pietruszkę i
selery obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do dużego garnka, dodać pół szklanki
wody i dusić do miękkości.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, smażyć na patelni. Do usmażonej
cebuli dodać słoiczek koncentratu,wymieszać. Do warzyw w garnku dodać
otręby,
płatki owsiane i
cebulę, wymieszać dokładnie i wystudzić. Do zimnych warzyw z
otrębami wbić
jajka, dodać
słonecznik,
siemię lniane i po pół łyżeczki każdej wymienionej
przyprawy. Dosolić do smaku. Całość dokładnie wymieszać, można zmiksować mikserem.Do natłuszczonych
olejem foremek dodać gotowy pasztet, wyrównać łyżką, po wierzchu posypać
kminkiem. Piec w temp. 180 stopni przez 1 godzinę 15 min. Jeść po wystudzeniu.