ßßß Cookit - przepis na Pasztet jarzynowy

Pasztet jarzynowy

nazwa

Wykonanie

Pasztet jarzynowy z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego jest zdrowym i bardzo smacznym dodatkiem do kanapek. Odpowiednie przyprawienie sprawia, że pasztet jest przepyszny. Przygotowując ten smakołyk wzbogacimy swoją dietę o porcję warzyw i płatków owsianych. Gorący pasztet musi wystygnąć, gdyż najlepiej smakuje po ostudzeniu na świeżo upieczonym chlebie mamy ;)
Porcja na 3 średniej wielkości foremki aluminiowe
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych,
0,5 szklanki otrąb,
4 jaja,
2 łyżki słonecznika łuskanego,
2 łyżki siemienia lnianego,
60 dag marchwi,
30 dag pietruszki,
2 selery,
3 duże cebule,
słoiczek koncentratu pomidorowego(200 g),
przyprawy tj. gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, pieprz, sól, zioła prowansalskie, kminek mielony
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i selery obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do dużego garnka, dodać pół szklanki wody i dusić do miękkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, smażyć na patelni. Do usmażonej cebuli dodać słoiczek koncentratu,wymieszać. Do warzyw w garnku dodać otręby, płatki owsiane i cebulę, wymieszać dokładnie i wystudzić. Do zimnych warzyw z otrębami wbić jajka, dodać słonecznik, siemię lniane i po pół łyżeczki każdej wymienionej przyprawy. Dosolić do smaku. Całość dokładnie wymieszać, można zmiksować mikserem.
Do natłuszczonych olejem foremek dodać gotowy pasztet, wyrównać łyżką, po wierzchu posypać kminkiem. Piec w temp. 180 stopni przez 1 godzinę 15 min. Jeść po wystudzeniu.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/10/pasztet-jarzynowy.html