Wykonanie
por,2
serki topione śmietankowe,średniej wielkości
marchewka,2 małe
pietruszki,kilka gałązek
koperku,
cebula,3 kromki
chleba pszennego,
bazylia,
pieprz ziołowy,
papryka ostra,
oliwa z oliwekPrzygotowanie:

W garnku przygotowujemy
wywar na zupę .
Marchewkę i
pietruszkę należy obrać i umyć. Następnie pokroić w słupki i dodać do
wywaru. Gotować do miękkości warzyw. Białą i zieloną część
pora bez liści kroimy w pół plasterki.
Cebulę po obraniu pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju razem z
porem. Podsmażoną
cebulę i
pora należy zblendować razem z ugotowaną
marchewką i
pietruszką. Zblendowane warzywa dodajemy do
wywaru i gotujemy.
Serki topione należy pokroić w kostkę, zalać 4 łyżkami gorącej
wody i zblendować na gładką masę. Roztopioną masę
serową dodać do garnka z
wodą i warzywami. Całość podgotować i doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dodać 2 garście drobno pokrojonego
koperku.

Do przygotowania grzanek
ziołowych potrzebne będą następujące składniki:3 kromki
chleba pszennego,
bazylia,
pieprz ziołowy,
papryka ostra,
oliwa z oliwekKromki
chleba należy pokroić w kostkę. W misce wymieszamy
bazylię,
pieprz ziołowy i
paprykę ostrą razem z 3 łyżkami
oliwy z oliwek. Do
ziołowej mikstury wsypujemy pokrojony
chleb, który należy dokładnie wymieszać z
ziołami i
oliwą. Na dobrze rozgrzany
olej kładziemy kawałki
chleba i smażymy z obu stron przez 3 min. Gotowe grzanki są idealnym dodatkiem do zupy porowej.