ßßß Cookit - przepis na Zupa porowa z serków topionych z ziołowymi grzankami

Zupa porowa z serków topionych z ziołowymi grzankami

nazwa

Wykonanie

por,
2 serki topione śmietankowe,
średniej wielkości marchewka,
2 małe pietruszki,
kilka gałązek koperku,
cebula,
3 kromki chleba pszennego,
bazylia, pieprz ziołowy, papryka ostra,
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W garnku przygotowujemy wywar na zupę . Marchewkę i pietruszkę należy obrać i umyć. Następnie pokroić w słupki i dodać do wywaru. Gotować do miękkości warzyw. Białą i zieloną część pora bez liści kroimy w pół plasterki. Cebulę po obraniu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju razem z porem. Podsmażoną cebulę i pora należy zblendować razem z ugotowaną marchewką i pietruszką. Zblendowane warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy.
Serki topione należy pokroić w kostkę, zalać 4 łyżkami gorącej wody i zblendować na gładką masę. Roztopioną masę serową dodać do garnka z wodą i warzywami. Całość podgotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 2 garście drobno pokrojonego koperku.
Do przygotowania grzanek ziołowych potrzebne będą następujące składniki:
3 kromki chleba pszennego,
bazylia, pieprz ziołowy, papryka ostra,
oliwa z oliwek
Kromki chleba należy pokroić w kostkę. W misce wymieszamy bazylię, pieprz ziołowy i paprykę ostrą razem z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Do ziołowej mikstury wsypujemy pokrojony chleb, który należy dokładnie wymieszać z ziołami i oliwą. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy kawałki chleba i smażymy z obu stron przez 3 min. Gotowe grzanki są idealnym dodatkiem do zupy porowej.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/01/zupa-porowa-z-serkow-topionych-z.html