Wykonanie
Już wielokrotnie powtarzałam Wam jak ważne jest codzienne jedzenie dużego i sycącego śniadania. Wielu z Was jednak uważa, że nie ma na to rano czasu - śpieszę się do pracy, na autobus, nie zdążę na uczelnię. Kto z Was to zna? Postanowiłam przełamać ten stereotyp i pokazać Wam 3 przepisy na energiczne bomby
śniadaniowe, których przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
Płatki owsiane z
borówkami i
jagodami goji!
składniki:1 szklanka
płatków owsianych błyskawicznych1 szklanka
mleka 1,5 %pół łyżeczki
cukru trzcinowegogarść
borówekkilka
jagód goji
wiórki kokosowemiódZagotowujemy
mleko i dodajemy do niego
płatki i
cukier. Gotujemy 3-4 minuty, ciągle mieszając. Owsiankę przelewamy do miseczki. Dodajemy
borówki,
jagody goji,
wiórki kokosowe i
miód. Śniadanie gotowe!Wartości odżywcze:1 porcja 457 gkalorie: 580 kcalwęglowodany: 100 g
białko: 21 gtłuszcze: 17 g
Płatki ryżowe z
czekoladą i
malinami!
składniki:1 szklanka
płatków ryżowych błyskawicznych1 szklanka
mleka 1,5 %pół łyżeczki
cukru trzcinowegogarść
malin3 kostki
czekolady, pokrojone na kawałkiZagotowujemy
mleko i dodajemy do niego
płatki i
cukier. Gotujemy 3-4 minuty, ciągle mieszając.
Płatki ryżowe przelewamy do miseczki. Dodajemy
maliny i
czekoladę. Kolejne śniadanie gotowe!Wartości odżywcze:1 porcja 418 gkalorie: 552 kcalwęglowodany: 102 g
białko: 15 gtłuszcze: 8 g
Kakaowa kasza manna z
bakaliami!
składniki:2-3 łyżki
kaszy manny1 szklanka
mleka 1,5%pół łyżeczki
cukru trzcinowego1 łyżeczka prawdziwego
kakao1/4 szklanki wrzątkugarść
orzechów: laskowych,
nerkowcapłatki migdałowesuszona żurawinaZagotowujemy
mleko. W szklance rozpuszczamy
kakao we wrzątku i wlewamy do
mleka. Następnie stopniowo dodajemy
kaszę mannę, ciągle mieszając (w ten sposób unikniemy grudek) i
cukier. Gotujemy 3-4 minuty, ciągle mieszając.
Kaszę mannę przelewamy do miseczki. Posypujemy
orzechami,
płatkami migdałów i i
suszoną żurawiną. Ostatnie śniadanie podano!Wartości odżywcze:1 porcja 378 gkalorie: 498 kcalwęglowodany: 60 g
białko: 16 gtłuszcze: 24 g
Komentarz do wszystkich przepisów: Jeśli wolimy bardzo gęstą owsiankę to 1 szklanka
płatków nada się do tego znakomicie, jednak gdy wolimy bardziej płynną, wystarczy dać mniej
płatków - 1/2 lub 3/4 szklanki- według uznania.(to samo dotyczy
płatków ryżowych i
kaszy manny). Musimy również pamiętać, że najlepszy garnek do gotowania takich śniadań to taki z grubym dnem. Jeśli takiego nie posiadacie to należy gotować owsiankę/płatki
ryżowe i
kaszę mannę na wolnym ogniu i cały czas mieszać - unikniemy wtedy przypalenia.