ßßß
składniki:1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych1 szklanka mleka 1,5 %pół łyżeczki cukru trzcinowegogarść borówekkilka jagód gojiwiórki kokosowemiódZagotowujemy mleko i dodajemy do niego płatki i cukier. Gotujemy 3-4 minuty, ciągle mieszając. Owsiankę przelewamy do miseczki. Dodajemy borówki, jagody goji, wiórki kokosowe i miód. Śniadanie gotowe!Wartości odżywcze:1 porcja 457 gkalorie: 580 kcalwęglowodany: 100 gbiałko: 21 gtłuszcze: 17 g
Płatki ryżowe z czekoladą i malinami!
składniki:1 szklanka płatków ryżowych błyskawicznych1 szklanka mleka 1,5 %pół łyżeczki cukru trzcinowegogarść malin3 kostki czekolady, pokrojone na kawałkiZagotowujemy mleko i dodajemy do niego płatki i cukier. Gotujemy 3-4 minuty, ciągle mieszając. Płatki ryżowe przelewamy do miseczki. Dodajemy maliny i czekoladę. Kolejne śniadanie gotowe!Wartości odżywcze:1 porcja 418 gkalorie: 552 kcalwęglowodany: 102 gbiałko: 15 gtłuszcze: 8 g
Kakaowa kasza manna z bakaliami!
składniki:2-3 łyżki kaszy manny1 szklanka mleka 1,5%pół łyżeczki cukru trzcinowego1 łyżeczka prawdziwego kakao1/4 szklanki wrzątkugarść orzechów: laskowych, nerkowcapłatki migdałowesuszona żurawinaZagotowujemy mleko. W szklance rozpuszczamy kakao we wrzątku i wlewamy do mleka. Następnie stopniowo dodajemy kaszę mannę, ciągle mieszając (w ten sposób unikniemy grudek) i cukier. Gotujemy 3-4 minuty, ciągle mieszając.Kaszę mannę przelewamy do miseczki. Posypujemy orzechami, płatkami migdałów i i suszoną żurawiną. Ostatnie śniadanie podano!Wartości odżywcze:1 porcja 378 gkalorie: 498 kcalwęglowodany: 60 gbiałko: 16 gtłuszcze: 24 g
Komentarz do wszystkich przepisów: Jeśli wolimy bardzo gęstą owsiankę to 1 szklanka płatków nada się do tego znakomicie, jednak gdy wolimy bardziej płynną, wystarczy dać mniej płatków - 1/2 lub 3/4 szklanki- według uznania.(to samo dotyczy płatków ryżowych i kaszy manny). Musimy również pamiętać, że najlepszy garnek do gotowania takich śniadań to taki z grubym dnem. Jeśli takiego nie posiadacie to należy gotować owsiankę/płatki ryżowe i kaszę mannę na wolnym ogniu i cały czas mieszać - unikniemy wtedy przypalenia.