Wykonanie
Ostatnio nasiona chia stały się bardzo modne. I dobrze, bo to naprawdę wartościowe nasiona, które powinniśmy spożywać jak najczęściej. Już dzienna porcja dostarcza nam wapnia, magnezu, tłuszczów Omega-3, błonnika i wielu innych wartościowych składników. Koniecznie spróbujcie, bo to naprawdę pyszny deser, śniadanie lub posiłek po treningu!
składniki:2 czubate łyżki nasion chia200 ml
mleka ryżowegołyżka
miodułyżeczka
kakaomalinyDo słoika wlewamy
mleko, dodajemy nasiona chia,
kakao i
miód. Słoik zakręcamy i bardzo energicznie nim potrząsamy przez ok. minutę, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Najlepiej odstawić
pudding na całą noc, aż zgęstnieje. Jednak minimalny czas to ok. 5 godzin.
Pudding podajemy z
malinami (ja użyłam mrożonych).Właściwości odżywcze:porcja 300 gkalorie 249 kcal
białko 10 gtłuszcze 9 gwęglowodany 33 g