Każdy z nas uwielbia frytki! Ja też jestem ich wielką fanką. Jednak nie wpływają one korzystnie na naszą figurę. Kolejna alternatywa? Czemu nie! Pieczone bataty, szparagi i marchewki są naprawdę świetnym pomysłem na osobny posiłek, przekąskę lub dodatek do dania głównego. Do tego orzeźwiający dip śmietanowo-ogórkowy i humus doskonale pasują do pikantnych frytek. Serdecznie Wam je polecam!składniki:2 bataty3 marchewkipęczek szparagówolejoliwa z oliweksólpieprzziołowypapryka ostranatka pietruszka suszona2 łyżeczki śmietany4 łyżki serka twarogowegopół ogórkahumusWarzywa kroimy tak, by miały kształt frytek. Warzywa polewamy olejem i oliwą z oliwek i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i natką pietruszki. Układamy warzywa na blasze i wkładamy do piekarnika na 50 minut do 1 godziny w temp. 180 stopni. Ogórka trzemy na tarce, dodajemy do niego śmietanę i serek, solimy i doprawiamy natką pietruszki. W tym przepisie używam gotowego humusu (prezent od siostry z podróży z Hiszpanii). Jednak jest on dostępny we większości sklepów (np. Almie). Warzywa wykładamy na talerz i jemy razem z sosami. Smacznego!Wartości odżywcze:3 porcje po 463 gkalorie: 395 kcalwęglowodany: 75 gbiałko: 10 gtłuszcze: 12 g