Wykonanie
Jak na pewno zauważyliście
szpinak bardzo często gości w moim menu. Nic
dziwnego jest bardzo zdrowy, a przede wszystkim po prostu pyszny. Dzisiaj dwa pomysły na sałatki ze
szpinakiem. Moje ulubione (
jejku, wszystkie produkty i przepisy są chyba moimi ulubionymi, nie jestem wybredna! :) ) sałatki, są świetną alternatywą nie tylko na obiad, ale i na kolację. Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, więc warto poświęcić choć 10-15 minut, a możemy cieszyć się naprawdę zdrowym i wartościowym posiłkiem. Kto przyjmuje wyzwanie? Mam nadzieję, że będzie smakowało! Ja jestem jak najbardziej na TAK! :)
Sałatka z
kurczakiem:Porcja dla jednej osobyskładniki:
szpinakkurczakćwiartka
awokado5
pomidorków koktajlowych
sól,
pieprzpapryka ostra i słodka
natka pietruszki (suszona lub świeża)1 łyżeczka
musztardy gorczycowej
sok z cytryny1 łyżeczka
miodukilka kropel
oliwy z oliwek i
octu balsamicznegoKurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na
oliwie z oliwek i doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką słodką i ostrą,
natką pietruszki.
Szpinak myjemy i układamy na talerzu.
Awokado kroimy w kostkę, a
pomidorki na połówki. Wszystko układamy na
szpinaku. Gdy
kurczak będzie gotowy, również nakładamy na talerz. W osobnej miseczce mieszamy
musztardę,
miód,
ocet balsamiczny,
oliwe z oliwek i
sok z cytryny. Polewamy
sałatkę i gotowe!

Sałatka z
tuńczykiem:Porcja dla jednej osoby
tuńczyk w sosie własnymćwiartka
awokado5
pomidorków koktajlowych
jajkosól,
pieprznatka pietruszkikilka kropel
octu balsamicznego1 łyżka
oliwy z oliweksok z cytrynyszczypiorekJajko gotujemy na twardo.
Szpinak układamy na talerzu ( wcześniej oczywiście myjemy),
pomidorki kroimy na połówki, a
awokado w księżyce i układamy na
szpinaku. Również
tuńczyk odsączamy z zalewy i kładziemy na talerzu. Polewamy
sokiem z cytryny,
oliwą z oliwek,
octem balsamicznym. Posypujemy obficie
natką pietruszki i
sczypiorkiem i smacznego!
