ßßß
sałatka z kurczakiem:składniki:1 pierś z kurczakaprzyprawa do kurczaka3-4 kromki chleba razowegogarść pomidorków koktajlowychogóreksos włoskisałata lodowaroszponkaPierś kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy. Sałatę lodową kroimy w paski i wrzucamy do miski razem z roszponką. Kroimy pomidorki koktajlowe na cząstki, ogórka w plasterki i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy kurczaka. Kromki chleba kroimy w kostkę i prażymy je na suchej patelni, aż będą chrupkie i posypujemy nimisałatkę. Całość polewamy sosem!
Guacamole:składniki:1 awokado2 ząbki czosnkisól i pieprzpapryka ostrasok z limonki (lub z połowy cytryny)Awokado powinno być dojrzałe, czyli miękkie. Dzięki temu możemy je bez problemu rozgnieść widelcem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy przyprawy i sok z limonki (może być cytryna, wtedy bierzemy pół cytryny). Całość mieszamy i gotowe!
Tapas:składniki:oliwkiser camembert4 placki tortillibagietka2 ząbki czosnkumasłoOliwki układamy w miseczce. Ser kroimy na kawałeczki i również układamy na talerzu. Masło ucieramy z ząbkami czosnku. Bagietkę kroimy i każdą kromkę smarujemy masłem i wrzucamy do piekarnika na około 5-7 minut, aż będą chrupiące. Placki tortilli podgrzewamy na patelni, a później kroimy na 'ósemki'. Bagietka i tortilla świetnie smakują z guacamole! Do przekąsek świetnie będzie pasowało ulubione wino :) Smacznego!