ßßß
Składniki:250g mąki pszennej80g margaryny100g cukru2 żółtka1 szklanka mocnej herbaty1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej1-2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Wykonanie:- herbatę zaparzyć i odstawić do wystygnięcia- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę z cytryny, zmiksować- do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oraz zimną herbatę, wszystko dokładnie zmiksować/utrzeć- ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką- piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone (suche)- zimną babkę można udekorować lukrem lub polewą czekoladą, ja swoją polałam polewą przygotowaną z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka
Babka herbaciana nie smakuje jak herbata, mimo że jej smak jest dość specyficzny i uzależniony też zapewne od rodzaju użytej herbaty i tego, jak mocną esencję zaparzymy. Dodatek rodzynek trochę "dosłodziłby" ciasto, lecz wersja bez również smakuje dobrze i warto ją upiec. Dużą zaletą tej babki jest jej szybkie przygotowanie, z użyciem miksera zajmuje maksymalnie 10-15 minut.