Wykonanie
Babka herbaciana zaskakuje smakiem. Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o
polewę czekoladową lub
lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do
kawy czy
herbaty.Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne babki, ale już dziś polecam babkę herbacianą, bo śmiało można ją upiec na świąteczny stół.Oryginalny przepis pochodzi najprawdopodobniej z książki "
Kasia. Pyszne ciasta dla każdego", obecnie mam go w swoim zeszycie ze starymi przepisami, ale swego czasu (jak byłam dzieckiem) w moim domu rodzinnym robiło się ciasta z tej książki i stamtąd przepis mógł trafić do moich zapisków. W oryginale w skład babki herbacianej wchodzi dość spora ilość
rodzynek, ja jednak nie przepadam za ich
dodatkiem do ciasta, więc odchudziłam o ten składnik moją babkę, zmieniłam też nieco ilość spulchniaczy.

Składniki:250g
mąki pszennej80g
margaryny100g
cukru2
żółtka1 szklanka mocnej
herbaty1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1-2 łyżeczki skórki otartej z
cytryny
Wykonanie:-
herbatę zaparzyć i odstawić do wystygnięcia- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową-
margarynę utrzeć z
cukrem, dodać
żółtka,
skórkę z cytryny, zmiksować- do masy dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
sodą oraz zimną
herbatę, wszystko dokładnie zmiksować/utrzeć- ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką- piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone (suche)- zimną babkę można udekorować lukrem lub polewą
czekoladą, ja swoją polałam polewą przygotowaną z 50g
czekolady rozpuszczonej w kąpieli
wodnej z kilkoma łyżkami
mleka
Babka herbaciana nie smakuje jak
herbata, mimo że jej smak jest dość specyficzny i uzależniony też zapewne od rodzaju użytej
herbaty i tego, jak mocną esencję zaparzymy. Dodatek
rodzynek trochę "dosłodziłby" ciasto, lecz wersja bez również smakuje dobrze i warto ją upiec. Dużą zaletą tej babki jest jej szybkie przygotowanie, z użyciem miksera zajmuje maksymalnie 10-15 minut.