Wykonanie
Ciast
biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i
tortów.Dział z
biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty
biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy
mieć smaczne
ciastka do popołudniowej
kawy czy
herbaty. Upieczony w tortownicy i ładnie udekorowany, może śmiało posłużyć jako tort na specjalną okazję.Przepis jest na tortownicę o średnicy 18cm.

Składniki:
biszkopt4
jajka60g
cukru pudru100g
mąki pszennej40g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
wody3 łyżki suchego
makumasa budyniowa500ml
mlekakilka kropel
aromatu migdałowegoopakowanie
cukru wanilinowego3 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka200g
masła50g
wiórków kokosowych50g
migdałów całych lub
płatkówkilka łyżek
wodykilka kropel
aromatu migdałowego
Wykonanie:
BISZKOPT- spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, jeżeli piekarnik potrzebuje czasu do nagrzania się, włączyć go ustawiając temperaturę około 175 stopni (
biszkopt od razu po przygotowaniu musimy wstawić do piekarnika)- wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową-
białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę, sukcesywnie dodając po łyżce
cukru- gdy piana będzie ubita, ubijać dalej dodając po jednym
żółtku, na koniec dodać 2 łyżki
wody-
mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać razem z
makiem i
proszkiem do pieczenia- dodawać je po łyżce do ubitych
jajek, mieszając lekko drewnianą łyżką tylko do połączenia składników- ciasto delikatnie przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika- piec przez około 35 minut nie otwierając piekarnika podczas pieczenia (możemy zrobić to 5 minut przed upływem wyznaczonego czasu, sprawdzając wykałaczką, czy po wyjęciu z ciasta jest sucha)- wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim
biszkopt przy uchylonych drzwiczkach, żeby trochę ostygł- po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy, gdy wystygnie, delikatnie rozpiąć obręcz tak, żeby nie uszkodzić ciasta-
biszkopt najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia i kroić na drugi dzień po upieczeniu

MASA BUDYNIOWA- z
mleka odlać pół szklanki, dodać do niej
mąki i dokładnie rozetrzeć- pozostałe
mleko zagotować z
cukrem,
cukrem wanilinowym i
aromatem migdałowym- gdy
mleko zacznie się gotować, wlać rozpuszczoną
mąkę i mieszając, gotować około 1 minuty- zdjąć na chwilę z ognia i dodać dwa rozmącone
żółtka, dokładnie wymieszać, ponownie 1-2 minuty gotować do zgęstnienia- ugotowany
budyń pozostawić do ostygnięcia-
masło do masy musi
mieć temperaturę pokojową (nie należy jednak trzymać go za długo poza lodówką, gdyż temperatura
masła i budyniu podczas ucierania powinna być podobna)-
masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy

PRZEŁOŻENIE
BISZKOPTU-
biszkopt przekroić dużym,
ostrym nożem na trzy blaty- kilka łyżek
wody wymieszać z
aromatem migdałowym- ułożyć na talerzu jeden z blatów (jeśli
biszkopt wyrósł trochę nierówno, można górny blat umieścić na spodzie
tortu, a na górze - ten spodni, który od tortownicy jest zawsze równy), skropić go przygotowanym ponczem, nałożyć 1/3 kremu i rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi- podobnie zrobić z drugim blatem - nasączyć, nałożyć krem i posypać wiórkami- ostatni blat nasączyć od
spodu, ułożyć na pozostałych blatach i rozsmarować na nim i na bokach
tortu pozostały krem, wyrównując warstwę-
migdały sparzyć i obrać ze skórki, przekroić na połówki (chyba że wykorzystujemy
płatki migdałowe)- dekorować układając połówki
migdałów i posypując górę i boki
wiórkami kokosowym- tort schłodzić przez 24 godziny- przed ukrojeniem każdego kawałka można moczyć nóż w gorącej wodzie, dzięki temu krem nie będzie się przyklejał do noża (choć ten krem jest na tyle gęsty, że bardzo ładnie zachowuje kształt i nie "ucieka" z ciasta)

Torcik makowy to pyszny, lekki makowy
biszkopt i delikatny, nie za słodki krem budyniowy, całości dopełniają
wiórki kokosowe i
migdały. Dzięki temu, że poncz jest bezalkoholowy, możemy śmiało przygotować go również na przyjęcie dla dzieci. Duża ilość kremu sprawia, że warstwy bardzo ładnie współgrają ze sobą i dobrze prezentują się w ukrojonym kawałku.