Wykonanie
Makowiec to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Zazwyczaj gości u mnie tradycyjna
strucla makowa i taką właśnie formę tego wypieku chciałabym Wam przedstawić poniżej.Mój makowiec to połączenie ciasta krucho-
drożdżowego z aromatyczną masą
makową, nie dodaję do niego
bakalii, gdyż jestem zwolenniczką mniej słodkich makowców, a duża ilość
rodzynek czy
orzechów potęguje jego
słodycz.
Bakalie za to chętnie widzę w wigilijnej kutii albo świątecznym keksie.Aby rozpocząć przygotowania do makowca, należy wybrać
mak, którego użyjemy do naszego wypieku. Tradycyjny, który wymaga zmielenia albo obecny w niektórych sklepach
mak mielony. Korzystam z tej pierwszej opcji i niezbędne jest zmielenie
maku dwa lub trzy
razy. Jeśli ktoś nie posiada maszynki do mielenia, można poszukać wspomnianego wyżej
maku mielonego.Dla wielkich fanów masy makowej polecam przygotować ją z 1,5 porcji podanych składników, warstwa
maku w cieście będzie wtedy grubsza. Jak dla mnie,
słodycz strucli wykonanej z proporcji podanych poniżej jest wystarczająca.

Składniki:ciasto20 dag
mąki pszennej8 dag
margaryny2,5 dag
drożdży świeżych2 łyżki gęstej
śmietany 18%2 łyżki
cukru pudru1
jajkoszczypta
solimasa10 dag
maku3 dag
masła2-3 łyżki
mioducukier wanilinowyaromat migdałowy1 łyżka
cukru1
jajkoszczypta
soli
Wykonanie:-
margarynę stopić i ostudzić-
drożdże rozkruszyć drobno, dodać
cukier, przesianą
mąkę,
jajko,
śmietanę i
margarynę- ze składników wyrobić gładkie ciasto, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-
mak opłukać, zalać gorącą
wodą, gotować na małym ogniu przez około 30 minut, dobrze osączyć na sitku- osączony
mak zemleć 3
razy- w rondlu rozpuścić
masło z
miodem i
cukrem wanilinowym- dodać
mak i smażyć 10-15 minut, często mieszając- na koniec dodać trochę
aromatu migdałowego, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia- do ostudzonej masy dodać
żółtko utarte z
cukrem na puszystą masę (można dodać tylko część utartego
żółtka, jeśli masa robi się za rzadka) oraz pianę z
białka ubitego ze szczyptą
soli, dokładnie i delikatnie wymieszać

- wyrośnięte ciasto rozwałkować podsypując
mąką na dość cienki prostokąt, najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, nakłuć widelcem- masę nałożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować zostawiając 2cm na brzegach- zwijać ostrożnie, podwinąć końce pod spód, nakłuć z wierzchu widelcem- makowiec zawinąć w papier tak, żeby nad
struclą utworzyło się trochę wolnego miejsca, dzięki temu makowiec nie powinien się "rozlać" na boki- tak przygotowany pakunek ułożyć na blasze i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia- piec w 180-190 stopniach przez około 50 min

Mój makowiec udekorowałam
białym lukrem i posypałam ziarenkami
maku. Dzięki temu, że warstwa lukru jest cienka, nie podnosi on znacznie słodkości ciasta, a udekorowana
strucla makowa ładnie prezentuje się na
stole.