ßßß Cookit - przepis na Kruche rożki z makiem

Kruche rożki z makiem

nazwa

Wykonanie

Tak się rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca.
Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym.
Z podanego przepisu wychodzi około 30 rożków.
Składniki:
ciasto
230-240g mąki pszennej
120g masła
2 żółtka
7-8 łyżek cukru
2 łyżki gęstej śmietany 18%
masa makowa
100g maku
30g masła
2-3 łyżki miodu
cukier wanilinowy
aromat migdałowy
1 łyżka cukru
1 jajko
szczypta soli
cukier puder i białko jajka jako składniki lukru
Wykonanie:
- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne
- ciasto schłodzić w lodówce
- masę makową wykonać jak w przepisie na struclę makową
- ciasto rozwałkować cienko, dość mocno podsypując mąką
- z ciasta wykrawać kwadraty, na środek każdego nakładać trochę masy makowej, składać na pół i sklejać rogi tworząc rożki
- gotowe rożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175-180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zrumienienia
- dekorować lukrem
Mak to produkt, który jest jednym z głównych składników świątecznego stołu. Przygotowujemy z niego wszelkiego rodzaju makowce, kutię, kluski z makiem, więc i taka forma wypieku, jaką zaproponowałam powyżej, powinna z powodzeniem odnaleźć się w tym słodkim menu.
Rożki z nadzieniem makowym można śmiało przygotować kilka dni wcześniej, a potem przechowywać w zamkniętym pojemniku, choć przyznam szczerze, że są tak smaczne, że potrzeba silnej woli, żeby po nie nie sięgać.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/12/kruche-rozki-z-makiem.html