Wykonanie
Tak się rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem
maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą
makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca.Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim
stole nie tylko w okresie świątecznym.Z podanego przepisu wychodzi około 30 rożków.

Składniki:ciasto230-240g
mąki pszennej120g
masła2
żółtka7-8 łyżek
cukru2 łyżki gęstej
śmietany 18%masa makowa100g
maku30g
masła2-3 łyżki
mioducukier wanilinowyaromat migdałowy1 łyżka
cukru1
jajkoszczypta
solicukier puder i
białko jajka jako składniki lukru

Wykonanie:- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne- ciasto schłodzić w lodówce- masę
makową wykonać jak w przepisie na
struclę makową- ciasto rozwałkować cienko, dość mocno podsypując
mąką- z ciasta wykrawać kwadraty, na środek każdego nakładać trochę masy makowej, składać na pół i sklejać rogi tworząc rożki- gotowe rożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175-180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zrumienienia- dekorować lukrem
Mak to produkt, który jest jednym z głównych składników świątecznego stołu. Przygotowujemy z niego wszelkiego rodzaju makowce, kutię, kluski z
makiem, więc i taka forma wypieku, jaką zaproponowałam powyżej, powinna z powodzeniem odnaleźć się w tym słodkim menu.Rożki z nadzieniem makowym można śmiało przygotować kilka dni wcześniej, a
potem przechowywać w zamkniętym pojemniku, choć przyznam szczerze, że są tak smaczne, że potrzeba silnej woli, żeby po nie nie sięgać.