Wykonanie

Domowe burgery z udźca
indyka z dodatkiem surowego
wędzonego boczku. Troszkę inaczej niż tradycyjnie, aczkolwiek smakowicie.Składniki:bułeczki hamburgerowe (u mnie wypiek własny na razie szukajcie tu (przepis))0,5 kg
mięsa mielonego (
udziec indyka)50 g
boczku surowego wędzonego
czosneksuszone pomidory (
przyprawa)
tymianek (świeży)
sól i
pieprz do smaku
bułki do hamburgerów (przepis u mnie na blogu)kilka
ziemniaków na frytki z piekarnika
jajkosmalec z gęsi
papryka żółtapomidorsałataczerwona cebulazioła prowansalskietymianekoliwa z oliweksok z cytrynyPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w paski (można wcześniej obgotować ok. 10 minut) wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków wysmarowanym dowolnym tłuszczem, solimy kropimy
oliwą z oliwek, i
sokiem z cytryny, posypujemy suszonymi
ziołami (
tymianek i
zioła prowansalskie) pieczemy ok 45 minut w temperaturze 220 st .
Mięso przekładamy do miseczki, wbijamy
jajko i dodajemy utarty
czosnek,
suszone pomidory, posiekany
tymianek , łączymy z
mięsem i pokrojonym w paseczki
boczkiem (można widelcem ewentualnie ręką). Obsmażamy na
smalcu przez 5-7 minut. Po czym pakujemy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika do piekących się frytek na co najmniej 20 minut. Gdy frytki będą chrupiące przekładamy je na duży talerz, szybko obsmażamy
pomidora,
cebulę i
paprykę, kładziemy na drugi talerz razem z
sałatą i podajemy naszym domownikom aby szykowali sobie hamburgery. Można podawać z dowolnym sosem. Smacznego