Wykonanie

Obecnie mamy idealną
porę na dość ciężkie gęste rozgrzewające zupy, więc zapraszam do skorzystania z przepisu na zupę- krem z dyni.Składniki:400 g dyni (bez skórki i bez pestek)250 ml
bulionu mięsno-warzywnego0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
wody2-3 łyżki
śmietankioliwa z oliwekpestki słonecznika (łuskane)2 ząbki
czosnkusól i
pieprz,
gałka muszkatołowaimbirPrzygotowanie:Do garnka wlewamy
bulion, dodajemy
wodę, pokrojoną na kawałki
dynię i 2 ząbki
czosnku gotujemy 20-30 minut aż
dynia będzie miękka, wtedy blendujemy ją na gładką masę, dodajemy
mleko i jeszcze chwilę gotujemy.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni przez parę chwil aby zrobiły się lekko brązowe, zupę doprawiamy
solą,
pieprzem, gałką i
imbirem. Na wierzch dajemy troszkę
oliwy z oliwek,
śmietany 12% i posypujemy
słonecznikiem, dla ozdoby dodajemy listek
bazylii. Można podawać z
serem np. pleśniowym
brie lub z grzankami czosnkowymi. Smacznego