Leciutka zupa krem bez skrobi ziemniaczanej i mąki. Gęsta konsystencja i bardzo słodki smak. Dosyć nietypowa, ale bardzo smaczna.6 średnich cebulmarchewka 1kg1/2 szklanki mleka6 ząbków czosnkuwoda 1lkostka rosołowa (użyłam wersji bez soli i glutaminianu sodu)1/2 łyżeczki cząbrugałka muszkatołowapieprzCebule kroimy na ćwiartki i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.Marchewki obieramy, kroimy w talarki i wrzucamy do garnka. Dodajemy podpieczoną cebulę, kostkę rosołową i zalewamy całość wodą. Gotujemy przez 25 minut pod przykryciem (czyli od momentu położenia na gaz około 40 minut).Po tym czasie dodajemy pokrojony czosnek i gotujemy jeszcze 10 minut.Na koniec dosypujemy przyprawy (pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki cząbru) oraz dolewamy mleko. Całość miksujemy.Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika.