ßßß Cookit - przepis na Zupa krem cebulowo-marchewkowa

Zupa krem cebulowo-marchewkowa

nazwa

Wykonanie

Leciutka zupa krem bez skrobi ziemniaczanej i mąki. Gęsta konsystencja i bardzo słodki smak. Dosyć nietypowa, ale bardzo smaczna.
6 średnich cebul
marchewka 1kg
1/2 szklanki mleka
6 ząbków czosnku
woda 1l
kostka rosołowa (użyłam wersji bez soli i glutaminianu sodu)
1/2 łyżeczki cząbru
gałka muszkatołowa
pieprz
Cebule kroimy na ćwiartki i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Marchewki obieramy, kroimy w talarki i wrzucamy do garnka. Dodajemy podpieczoną cebulę, kostkę rosołową i zalewamy całość wodą. Gotujemy przez 25 minut pod przykryciem (czyli od momentu położenia na gaz około 40 minut).
Po tym czasie dodajemy pokrojony czosnek i gotujemy jeszcze 10 minut.
Na koniec dosypujemy przyprawy (pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki cząbru) oraz dolewamy mleko. Całość miksujemy.
Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/05/zupa-krem-cebulowo-marchewkowa.html