Wykonanie
Uwielbiam
grzyby. Wszelkiego rodzaju sosy, zupy, kremy mogłabym jeść cały czas. Po dwóch latach zbierania
grzybów uzbierałam całkiem sporą porcję suszonych podgrzybków. W końcu odważyłam się ich użyć do wykonania mojej pierwszej grzybowej.

suszone podgrzybki 80g
woda 1,2l1
marchewka2
ziemniaki1
cebula1/2 szklanki
mlekapieprzgałka muszkatołowa1 płaska łyżeczka
tymiankukostka rosołowa (użyłam wersji bez
soli i glutaminianu
sodu)

Podgrzybki wrzucamy do dużej miski. Zalewamy je 700 ml gorącej
wody, przykrywamy i tak namaczamy przez 1 godzinę.Po tym czasie namoczone
grzyby przerzucamy (wraz z pozostałą
wodą) do garnka. Dodajemy pozostałe 500 ml
wody i kładziemy na gaz. Dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki,
marchewkę,
kostkę rosołową. Gotujemy 10 minut (czyli gdy
woda się zagotuje to trzymamy na ogniu jeszcze 10 minut).W międzyczasie na patelni podsmażamy
cebulę (podsmażyłam na
oliwie z oliwek). Gdy się zeszkli dorzucamy ją do zupy i gotujemy kolejne 15 minut.Dodajemy
mleko oraz
przyprawy. Blendujemy.
