ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z podgrzybków

Zupa krem z podgrzybków

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam grzyby. Wszelkiego rodzaju sosy, zupy, kremy mogłabym jeść cały czas. Po dwóch latach zbierania grzybów uzbierałam całkiem sporą porcję suszonych podgrzybków. W końcu odważyłam się ich użyć do wykonania mojej pierwszej grzybowej.
suszone podgrzybki 80g
woda 1,2l
1 marchewka
2 ziemniaki
1 cebula
1/2 szklanki mleka
pieprz
gałka muszkatołowa
1 płaska łyżeczka tymianku
kostka rosołowa (użyłam wersji bez soli i glutaminianu sodu)
Podgrzybki wrzucamy do dużej miski. Zalewamy je 700 ml gorącej wody, przykrywamy i tak namaczamy przez 1 godzinę.
Po tym czasie namoczone grzyby przerzucamy (wraz z pozostałą wodą) do garnka. Dodajemy pozostałe 500 ml wody i kładziemy na gaz. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, kostkę rosołową. Gotujemy 10 minut (czyli gdy woda się zagotuje to trzymamy na ogniu jeszcze 10 minut).
W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę (podsmażyłam na oliwie z oliwek). Gdy się zeszkli dorzucamy ją do zupy i gotujemy kolejne 15 minut.
Dodajemy mleko oraz przyprawy. Blendujemy.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/05/zupa-krem-z-podgrzybkow.html